| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 29/05/2024

 

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν φημίζεται ότι είναι ριψοκίνδυνος. Παρόλα αυτά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο Ρίσι Σούνακ αιφνιδίασε και προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου.

 

 

Η εκλογική αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί σε ευνοϊκό κλίμα για το Συντηρητικό Κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία, εδώ και 14 χρόνια. Η Βρετανία βιώνει τις συνέπειες του Brexit, της ανόδου του πληθωρισμού και μιας τρομακτικής ακρίβειας που συντρίβει τα εισοδήματα, όπως και του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι, επίσης και το μεταναστευτικό με τις αυξημένες ροές που διασχίζουν ή που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη και το αμφιλεγόμενο σχέδιο Ρουάντα, με το οποίο το Λονδίνο θέλει να τις περιορίσει.

Όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια βαριά ήττα των Τόρις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ διατηρούν σημαντικό προβάδισμα και οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν μια σχετικά άνετη νίκη τους. Δεν είναι καθόλου παράξενο, που αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν πως ο Εργατικός ηγέτης ήδη έχει γράψει την ομιλία που θα εκφωνήσει ενώπιον του βασιλιά Καρόλου, όταν θα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Μέσα στο μυαλό του Ρίσι Σούνακ δεν μπορούμε να μπούμε για να ξέρουμε γιατί «τράβηξε σκανδάλη». Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα είχε νόημα για το Τόρις μια περαιτέρω αναβολή. Ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να χώνεψε πως το παιχνίδι είναι χαμένο και πως δεν είχε λόγο να περιμένει μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο που κανονικά έληγε η θητεία του. Μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει όσο πιο νωρίς γίνεται.

Από την άλλη, μετά από τόσους μήνες αμφισβήτησης από το ίδιο του το κόμμα, ίσως να ήθελε να τους δείξει πως αυτός κάνει κουμάντο. Ή ίσως να πιστεύει πως με μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία θα καταφέρει να αλλάξει τα εις βάρος του δεδομένα. Δεν είναι πάντως, απίθανο να επιχειρεί να κάνει μια ανατροπή που δεν θα έχει προηγούμενο.

Οι δυνατότητες ανατροπής φυσικά υπάρχουν. Αλλά είναι πολύ μικρές. Μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία και με πρωθυπουργούς όπως η Λιζ Τρας που ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει, οι πιθανότητες για τους Συντηρητικούς είναι ελάχιστες.

Ενδιαφέρον έχει ότι την ώρα της προκήρυξης εκλογών έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ακουγόταν το τραγούδι «Things can only get better» (Τα πράγματα δεν μπορούν παρά να πάνε καλύτερα). Ένα τραγούδι που έχει συνδεθεί με την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ, του Εργατικού πρωθυπουργού που κυριάρχησε στην δεκαετία του ’00. Μόνο που κανένας δεν ποντάρει στη Βρετανία, πως τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν για τους Τόρις.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum