| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 14/08/2023

 

 

Ο τουρισμός αποτελεί νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Ο τρόπος που θα αναπτυχθεί θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο παρόν και το μέλλον της χώρας.

 

 

Οποιοδήποτε όραμα και σχέδιο για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και το τουριστικό μοντέλο που θα υιοθετήσει. Σ’ αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η άμεση διόρθωση στρεβλώσεων, αλλά και η σταδιακή εξάλειψη διαχρονικών παθογενειών που παρατηρούνται στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας οφείλουν να εστιάσουν στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Πολλά νυχτερινά κέντρα και ξενοδοχειακές μονάδες συχνά παραβιάζουν βασικούς κανόνες της τουριστικής ανάπτυξης, τραυματίζοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά της χώρας. Μεταξύ των παραβατικών συμπεριφορών είναι και η παρεμπόδιση της πρόσβασης στις παραλίες ή η υπερβολική χρέωση για τη χρήση τους. Η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια, που οδήγησε στην «εξέγερση» των τελευταίων εβδομάδων για τις παραβάσεις που παρατηρούνται με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ακολουθεί την πρόσφατη κινητοποίηση κατά της παράνομης δόμησης από μπαρ σε δημοφιλή νησιά.

Η επιτυχία του λεγόμενου «κινήματος της πετσέτας» –οι πολίτες ταυτίζονται με την ομορφιά της χώρας τους, της οποίας οι παραλίες αποτελούν σημαντικό μέρος– είναι μια ευπρόσδεκτη και ελπιδοφόρα αφετηρία για τη δημιουργία ενός περισσότερο υγιούς τουριστικού τομέα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί σ’ αυτά τα τελευταία βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, με πιο δυναμική εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, προχωρώντας γρήγορα στην κατεδάφιση παράνομων κατασκευών, στην αύξηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες, τα οποία να εισπράττονται και όχι να χαρίζονται στην πορεία…

Θα πρέπει να αντέξει την πίεση από συγκεκριμένα συμφέροντα στον επικερδή τουριστικό τομέα και να δρομολογήσει ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο, κινήσεις που θα βελτιώσουν και θα καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικό το προϊόν που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 της οικονομίας της χώρας. Οι γνήσιες προσπάθειες και πιέσεις από την ίδια την κοινωνία και η ανταπόκριση της κυβέρνησης δεν πρέπει να υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο.

Ο κοινός, μακροπρόθεσμος στόχος των πολιτικών κομμάτων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στο σύνολό της, θα πρέπει να είναι μια τουριστική βιομηχανία που ακολουθεί κανόνες και διαθέτει ποιοτικά βελτιωμένες υποδομές.

Ετσι θα εξυπηρετεί καλύτερα τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αποφέροντας δισεκατομμύρια, και θα το κάνει με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά της χώρας.

Αθανάσιος Έλλις (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum