| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 17/01/2023

 

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ φημίζεται ως πολύ φιλελεύθερος θεματοφύλακας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και σύνεσης. Μόνο που το τελευταίο διάστημα απειλείται από ένα σκοτεινό σύννεφο: τη σκιά της διαφθοράς.

 

 

Το ερώτημα που επικρέμεται πάνω του είναι λεπτό: πήρε ιδιωτικό δάνειο πολλών εκατομμυρίων για να διαφημίσει μια τράπεζα ως υπουργός Οικονομικών; Η αμφιβολία πέρασε από τον δημοσιογραφικό χώρο στον νομικό. Η Εισαγγελία του Βερολίνου εξετάζει εάν θα ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας και αν θα ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε στην Tagesspiegel ότι το νέο ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς διενεργεί επί του παρόντος τους κατάλληλους ελέγχους.

Για την ιστορία, ο 43χρονος ηγέτης του  Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών αγόρασε πρόσφατα ένα σπίτι σε μια υπερπολυτελή γειτονιά στα νοτιοδυτικά προάστια της γερμανικής πρωτεύουσας. Για την αγορά ο υπουργός Οικονομικών πήρε τον Μάιο του 2022 από την BBBank δάνειο 2,35 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, η αγορά του, ή μάλλον το δάνειο που πήρε ο Λίντνερ από την  BBBank της Καρλσρούης, έφερε στο φως μια ασυνήθιστη σχέση του με την τράπεζα.

Τον ίδιο μήνα που πήρε το δάνειο, ως υπουργός Οικονομικών, ο Λίντνερ δημοσίευσε ένα βίντεο στο υπουργείο για να τιμήσει την εκατονταετηρίδα της BBBank. Σύμφωνα με την Bild, ο φιλελεύθερος πολιτικός λέει στο επίμαχο βίντεο: «Μου αρέσει η BBBank. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να μπορούν να λάβουν δάνεια για να χτίσουν τα σπίτια τους».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Ιουλίου, η ίδια τράπεζα έδωσε στον Λίντνερ και δεύτερο δάνειο 435.000 ευρώ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απάντησε στις θυελλώδεις επικρίσεις του Γερμανικού Τύπου σημειώνοντας ότι είναι «απολύτως φυσιολογικό» ο υπουργός Οικονομικών να στέλνει χαιρετισμό σε μια τράπεζα 100 ετών.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν το βλέπουν έτσι και καλούν τον υπουργό να παραιτηθεί γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη δουλειά του από την ιδιωτική του ζωή.

Η σχέση του Λίντνερ με την BBBank κρατά από το 2014: εμφανίσεις σε περιοδικά της τράπεζας, συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις της  και ούτω καθεξής. Όλα υπό το φως της ημέρας: Η Deutsche Welle αναφέρει πώς οι παρεμβάσεις του φιλελεύθερου πολιτικού πληρώνονταν από 7.000 έως 15.000 ευρώ η καθεμία. Τα πάντα δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του σημερινού υπουργού. Τίποτα κρυφό.

Όλα νόμιμα, αλλά πόσο ηθικά; αναρωτιόνται πολλές γερμανικές εφημερίδες, που φυσικά επιμένουν να τιμούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας…Δίνοντας μαθήματα σε εκείνους που επιμένουν να λένε «δεν τρέχει και τίποτα» και να θεωρούν «φυσιολογική» ανάλογες συμπεριφορές εκλεγμένων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα…

 

Μιχάλης Ψύλος (Ναυτεμπορική)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum