| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 02/01/2023

 

 

Η ψυχρότητα ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία είναι ξεκάθαρη και οφείλεται στην εθνικιστική συμπεριφορά των Γερμανών: στο γεγονός ότι, κάθε φορά που έχουν οικονομικά προβλήματα, ξυπνάει ο κακός εαυτός τους. Η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση· πληρώνει τις αποφάσεις της Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν, για πολλούς, η πιο λαϊκίστρια ηγέτις της μεταπολεμικής εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ κατήργησε την πυρηνική ενέργεια για να κάνει το χατίρι τους Πράσινους, με αποτέλεσμα το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ορυκτές πηγές: κάρβουνο και αέριο. Πράγματι, η μισή προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές· αλλά, η μισή δεν αρκεί.

 

 

Δεν ήταν η μοναδική δημαγωγική της απόφαση: δέχτηκε μεμιάς 900.000 μετανάστες που τώρα δυσκολεύονται να απορροφηθούν· έκανε σοβαρά λάθη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης μόνο και μόνο για ικανοποιήσει το τευτονικό αίσθημα ανωτερότητας. Αλλά η πιο χονδροειδής απόφαση ήταν να εξαρτήσει τη Γερμανία από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλυπτε το 55% της κατανάλωσης. Τι κάνει ο Όλαφ Σολτς που διαδέχτηκε τη Μέρκελ: τα ΜΜΕ τον πολεμούν, κι αυτό, για όποιον γνωρίζει το μηντιακό τοπίο στη Γερμανία, δείχνει ότι μάλλον πρόκειται για τίμιο άνθρωπο. Ο οποίος όμως κάνει αιφνιδιαστικές κινήσεις ή κινήσεις που θα έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν: προωθεί 100 δις στον στρατό αγοράζοντας αμερικανικά F-35 και μοιράζει επιδόματα ύψους 200 δις σε επιχειρήσεις και οικογένειες. Οι αγορές από τις ΗΠΑ φαίνονται ασυνάρτητες: η Γαλλία βίωσε άσχημα το ότι οι Γερμανοί απευθύνθηκαν στους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Γερμανία κατατασσόταν, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, πίσω από άλλα κράτη της Ε.Ε. και την Ελβετία, με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1,2% — χώρια ο πληθωρισμός που κυμαίνεται γύρω στο 11%. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έτους αυτή η τάση συνεχίστηκε, με τη Γερμανία να συγκαταλέγεται στις τρεις ή τέσσερις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ύφεση κατά 0,6% το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί την χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Τη γερμανική οικονομία δεν πλήττουν μόνο οι υψηλές τιμές της ενέργειας, αλλά και τα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό οφείλεται στην εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από το κάποτε φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και στην εξάρτηση της βιομηχανίας από το διεθνές εμπόριο: εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως και της όχι και τόσο ευνοϊκής οικονομικής κατάστασης στην Κίνα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα μειωθεί φέτος από το 7,4% στο 3,7% του ΑΕΠ.

Κι ενώ κάποτε οι Γάλλοι θεωρούνταν πιο σπάταλοι και πιο χαλαροί, σήμερα ο Σολτς μοιράζει λεφτά για να αποφύγει την εξαθλίωση των χαμηλότερων στρωμάτων: κάνει αυτό που κάποτε κατηγορούσαν οι νοικοκύρηδες Γερμανοί. Το ζεύγος Γαλλία-Γερμανία έχει γίνει δυσλειτουργικό επειδή οι δύο χώρες αρχίζουν να μοιάζουν όλο και περισσότερο, όχι επειδή διαφέρουν. Ωστόσο υπάρχει κάτι στο οποίο διαφέρουν και το οποίο μας αφορά: παρά την κατακραυγή από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Γερμανία συνεχίζει να ερωτοτροπεί με τον Ερντογάν και να παραχωρεί το δικαίωμα στην τουρκική μειονότητα που ζει στο γερμανικό έδαφος να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Πρόκειται για 4 εκατομμύρια ανθρώπους γεννημένους στην Τουρκία και για άλλα 3 τουρκικής καταγωγής. Κι αντί να προωθήσει την αφομοίωση που θα βοηθούσε την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας, η Γερμανία υπερτονίζει όλο και περισσότερο την τουρκική ταυτότητα ενθαρρύνοντας τους παλιούς μετανάστες να διατηρούν ή να αποκτούν την τουρκική υπηκοότητα. Αυτή η πολιτική αποξενώνει ακόμα περισσότερο τους Γάλλους από τον γείτονα και σύμμαχό τους.

Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum