| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 07/11/2023

 

 

Είναι η ερώτηση που τίθεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ. Θα εμπλακεί στην κρίση το Ιράν; Πόσο απέχουμε από μια κλιμάκωση του πολέμου στην οποία περιφερειακοί δρώντες αλλά και χώρες θα έχουν ουσιαστική εμπλοκή;

 

 

Ο φόβος είναι βάσιμος. Η αντιπαλότητα του Ισραήλ με το Ιράν δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως αν χρειαστεί και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να επιτεθούν η μια στην άλλη. Επιπλέον, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου το Τελ Αβίβ εμφανίζεται βέβαιο, πως η Τεχεράνη έπαιξε σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μην ήταν άμεσα αναμεμιγμένη στον σχεδιασμό, αλλά χωρίς την χρηματοδότηση, την τεχνική υποστήριξη και την παροχή εξοπλισμού από το Ιράν, η Χαμάς δεν θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας μια τόσο καλοσχεδιασμένη επίθεση.

Αν θα υπάρξει άμεση αντιπαράθεση του Ισραήλ με το Ιράν, εξαρτάται από το δεύτερο. Αν θα γίνει κάτι τέτοιο, το πιο πιθανόν είναι πως το μέτωπο θα ξεκινήσει από το Λίβανο, όπου εκεί τον σημαντικότερο ρόλο τον έχει η άλλη πολιτοφυλακή –φερέφωνο της Τεχεράνης η Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής η σιιτική οργάνωση περιορίζεται στη ρίψη ρουκετών και σε κάποιες χερσαίες μάχες στα σύνορα.

Το Ιράν έχει τρεις σημαντικούς λόγους που προς το παρόν δείχνει αυτοσυγκράτηση. Ο πρώτος είναι ο προφανής πως όπως μπορεί να κερδίσει υπάρχει και η πιθανότητα να χάσει. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να το διακινδύνευσει ειδικά τώρα που η επιρροή του στην ουσία εξαπλώνεται από τα παράλια της Μεσογείου μέχρι τα βάθη της Ασίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως στην περίπτωση που έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα πληρώσει μεγάλο τίμημα. Ακόμη και να προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο, το καθεστώς στην Τεχεράνη είναι απρόθυμο να τη δει να υφίσταται ζημιά και υποβάθμιση, όχι μόνο θα χρειαστεί πολλά χρήματα για να αποκαταστήσει το κύρος και τη μαχητική της ικανότητα, αλλά γιατί μέχρι να συμβεί αυτό, ίσως να περιοριστεί η επιρροή της μέσα στο Λίβανο.

Και ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αφού στην περίπτωση πολέμου ο πρώτος στόχος που λογικά θα χτυπήσει το Ισραήλ θα είναι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να συμβεί το ιρανικό, θεοκρατικό καθεστώς, που έχει επενδύσει τόσα πολλά σε αυτό.

Ούτως ή άλλως το Ιράν δεν δείχνει πρόθυμο να σηκώσει το βάρος ενός πολέμου με το Ισραήλ. Γιατί άλλωστε να θέλει να το κάνει, όταν μπορεί να αφήνει άλλους να το κάνουν για χάρη του.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum