| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 09/06/2023

 

 

Οι πρώτες προβλέψεις πως στο μέλλον θα γίνονται με αφορμή το νερό χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν αυτές οι εκτιμήσεις ακούγονταν αδιανόητες αλλά και αστείες. Πως μπορεί κάποιοι να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν για κάτι που θεωρείτο τόσο δεδομένο;

 

 

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε και η ιδέα ότι θα γίνονται συρράξεις για το νερό και τη διαχείρισή του δεν ξενίζει σχεδόν κανένα. Οι κρίσεις που εγκυμονεί η έλλειψη νερού κατατάσσονται ως παγκόσμιος κίνδυνος, με τα επιστημονικά δεδομένα να δείχνουν πως ολόκληρες περιοχές στερεύουν και κινδυνεύουν από ξηρασία.

Το περασμένο καλοκαίρι η Ευρώπη έζησε πρωτόγνωρες στιγμές. Από τη μια σημειώνονταν καταρρακτώδεις βροχές και από την άλλη υπήρχε απίστευτη ξηρασία που είχαν ως αποτέλεσμα λίμνες και ποτάμια να στερέψουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως σε ποτάμια της Τσεχίας και της Γερμανίας εμφανίστηκαν οι «πέτρες της πείνας», ογκόλιθοι που σκαλίστηκαν πριν από αιώνες για να προειδοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές για τις δυσκολίες που έρχονται.

Σε μια τέτοια πέτρα στις όχθες του ποταμού Έλβα, χρονολογημένη από το 1616 είναι γραμμένη η φράση «αν με δεις κλάψε». Και ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας τις προειδοποιήσεις αυτές. Ακόμη και αν δεν αρχίσουμε να κλαίμε, τουλάχιστον να αρχίσουμε να ανησυχούμε και το κυριότερο να λαμβάνουμε μέτρα.

Η βροχόπτωση δεν είναι αρκετή για να αναπληρώνει επαρκώς τα υπόγεια, υδάτινα αποθέματα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι αρμόδιες αρχές εκτίμησαν ότι ήδη από τις αρχές Μαΐου τα τρία τέταρτα των υδροφόρων στρωμάτων ήταν σε επίπεδο κάτω από το κανονικό και ότι έστω και αν βρέξει τώρα δεν θα έχει καμία επίπτωση, αφού τα νερά θα απορροφηθούν από τη βλάστηση και τις επιφανειακές υδάτινες οδούς και δεν θα εμπλουτίσουν τις υπόγειες αποθήκες.

Η μόνη λύση που υπάρχει είναι καλύτερη διαχείριση του νερού πράγμα, που δυστυχώς σημαίνει περιορισμούς στην κατανάλωση και επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. Όμως, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ειδικά της νότιας που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, υστερούν σημαντικά σε αυτό.

Πλέον, όλο και πιο συχνά κάθε σταγόνα θα μετρά. Για αυτό απαιτείται συνεργασία και προγραμματισμός από όλους. «Άμα το πηγάδι ξεραθεί όλοι θυμούνται το νερό του» λέει μια παροιμία. Ακριβώς σε αυτό το σημείο φτάσαμε σήμερα. Και για να μην φτάσουμε στο σημείο να πολεμούμε για το νερό, πρέπει να πάρουμε μέτρα για τη χρήση του.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum