| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 01/12/2023

 

 

Είναι νωρίς για να αποτιμηθεί πως θα διαμορφωθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Θεωρείται, σίγουρο, πάντως πως οι συμμαχίες μεταξύ των χωρών της περιοχής θα δοκιμαστούν και ότι οι αντιπαλότητες θα μεγαλώσουν. Την ίδια στιγμή, όμως δημιουργούνται και πολλές ευκαιρίες είτε για χάραξη νέας στρατηγικής είτε για ενίσχυση της διπλωματικής ισχύς.

 

 

Αν υπάρχει, πάντως, μια μοναρχία, που φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη από τη νέα ανάφλεξη, αυτή είναι το Κατάρ. Από την πρώτη μέρα, ο πρωθυπουργός του πλούσιου εμιράτου, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι, έπιασε δουλειά. Συγκρότησε μια δύναμη κρούσης και μια ομάδα εργασίας προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειές του με εκείνες της Ουάσιγκτον. Άλλωστε, η κυβέρνησή του είναι μια από τις λίγες που συνομιλούν απευθείας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Χαμάς, καθώς και τον βασικό υποστηρικτή της, το Ιράν.

Τα κατάφερε και πλέον το Κατάρ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για απελευθέρωση των ομήρων. Βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως έγινε το περασμένο Σάββατο, που η συμφωνία εκεχειρίας κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα η καταριανή διπλωματία φάνηκε ικανή να δώσει λύσεις.

Τα οφέλη για το Κατάρ είναι πολλά. Δηλώνοντας παρόν όχι μόνο στην κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία ή στο Σουδάν αυξάνει την γεωπολιτική ισχύ του. Εμφανίζεται ως ένας αξιόπιστος παίκτης και αποκτά σημαντικά ερείσματα ως μια χώρα που διατηρεί σχεδόν με όλους ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας. Ακριβώς, χάρη στις κινήσεις που έκανε, μετατρέπεται σε έναν απαραίτητο περιφερειακό παίκτη, με μεγαλύτερη επιρροή τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, με τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο του στην διπλωματική σκακιέρα, το Κατάρ επιδιώκει να καταστεί απαραίτητο στη διεθνή κοινότητα και να προστατευθεί με αυτόν τον τρόπο από τους ισχυρότερους γείτονές του. Τα παιχνίδια εξουσίας στη Μέση Ανατολή είναι άγρια και η Ντόχα θέλει να κτίσει γερά αναχώματα απέναντι στο Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι.

Έτσι, η διπλωματία μετατρέπεται σε ένα πανίσχυρο όπλο για το εμιράτο. Το πώς θα καταφέρει να εξαργυρώσει αυτή την επιτυχία όταν η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς τελειώσει είναι μια άλλη ιστορία. Προς το παρόν, όμως δείχνει πως κάτι τόσο στοιχειώδες όσο το να διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες και το κυριότερο να τα αξιοποιεί την κατάλληλη στιγμή μπορεί να καταφέρει να αποκτήσει μια θέση στο διπλωματικό τραπέζι.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum