| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 27/12/2022

 

 

Τώρα που τα φώτα στα πανάκριβα στάδια της Ντόχα έσβησαν και το Παγκόσμιο Κύπελλο πέρασε στην ιστορία, ένας απολογισμός είναι μάλλον χρήσιμος. Ήταν μια διοργάνωση μοναδική, όχι μόνο γιατί βλέπαμε Μουντιάλ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και για όλα όσα έγιναν εκτός γηπέδων με τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες, την παραγκώνιση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και τα σκάνδαλα διαφθοράς που συνόδεψαν την ανάθεση της διοργάνωσης.

 

 

Υπολογίζεται πως το Κατάρ δαπάνησε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, για να κτίσει γήπεδα, δρόμους και άλλες υποδομές. Από την άλλη, τα έσοδα που θα έχει η οικονομία της χώρας δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 17 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει πως το ισοζύγιο είναι αρνητικό. 

 

Οι πλούσιοι Καταριανοί όμως το ήξεραν αυτό από την αρχή και δεν δείχνουν να χολοσκούν ιδιαίτερα, αφού το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί είναι τα χρήματα. Άλλωστε, στόχος τους με το Μουντιάλ δεν ήταν να γεμίσουν τα ταμεία τους (αυτά είναι ήδη γεμάτα), αλλά το να τοποθετήσουν τη χώρα τους στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας. Και αυτό το πέτυχαν με τον καλύτερο τρόπο.

 

Στον ένα μήνα που κράτησε η διοργάνωση περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών και αρκετές δεκάδες αξιωματούχοι και υπουργοί από πολλές χώρες παρέλασαν από την Ντόχα. Μόνο στην έναρξη της διοργάνωσης, σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή αρχηγών κρατών και διεθνών προσωπικοτήτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. 

 

Επιπλέον, η νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής στη φάση των ομίλων και στη συνέχεια η εντυπωσιακή πορεία του Μαρόκου έδωσαν την ευκαιρία στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, να δει τον αραβικό κόσμο να ενώνεται και να χαίρεται μέσα στην «αυλή» του. Και αν σε αυτά προσθέσουμε και την εικόνα του Λιονέλ Μέσι στον τελικό, να πανηγυρίζει και αντί να διακρίνεται η φανέλα της εθνικής Αργεντινής να είναι τυλιγμένος με την κελεμπία που του φόρεσαν, γίνεται αντιληπτό πόσο κέρδισε το εμιράτο, που είδε ένα εθνικό του σύμβολο να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Το Κατάρ κέρδισε πολλά από το Μουντιάλ. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ενίσχυσε το προφίλ του, ενώ και με τα χρήματα που διαθέτει μπορεί να αγοράσει και να εξαγοράσει ακόμη περισσότερη διπλωματική αναγνώριση. Για το εμιράτο ήταν ο απόλυτος θρίαμβος της ήπιας ισχύος. Και ας φωνάζουν οι υπόλοιποι για ανθρώπινα δικαιώματα και για επιβολή της αραβικής κουλτούρας. 

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum