| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 30/11/2023

 

 

Αν όλα πάνε όπως έχουν συμφωνηθεί, τις επόμενες ώρες χάρη στην συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για γυναίκες και παιδιά.

 

 

Αν το δει κάποιος ψυχρά, η αναλογία είναι τρεις Παλαιστίνιοι προς ένα Ισραηλινό. Αυτό σημαίνει πως οι Ισραηλινοί αξιολογούνται και στο τέλος αξίζουν περισσότερα από τους Παλαιστινίους; Θεωρητικά η απάντηση είναι πως όχι, αφού όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν την ίδια αξία, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή χρώμα. Πρακτικά, όμως δυστυχώς η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει μια ποσοτική αντίληψη για την ανθρώπινη ζωή.

Υποτίθεται πως η ζωή είναι ίσως το υπέρτατο αγαθό με υπέρτατη αξία. Η προστασία της βρίσκεται λίγο-πολύ στον αξιακό κώδικα κάθε ανθρώπινου πολιτισμού. Στην πράξη όμως, όλοι οι άνθρωποι, ειδικά κάποιοι που έχουν και το πρόσταγμα, δεν αποδίδουν την ίδια αξία.

Όσοι γνωρίζουν καλά την ιστορία της χώρας από την πρώτη στιγμή ήταν βέβαιοι πως το Ισραήλ, όταν θα έφτανε η ώρα των διαπραγματεύσεων θα έκανε τα πάντα για να απελευθερώσει τους πολίτες του. Κάτι που θα φανεί πιο έντονα τους επόμενους μήνες όταν στο τραπέζι θα πέσει το θέμα και των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι. Όπως έγινε το 2011 όταν το Ισραήλ απελευθέρωσε 1027 Παλαιστίνιους κρατούμενους για να πάρει πίσω τον στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίντ.

Από την άλλη, για τη Χαμάς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Και σε αυτό η ισλαμιστική οργάνωση δεν κάνει καμία διάκριση. Δεν δίνει δεκάρα για τους Ισραηλινούς, άλλωστε αυτοί είναι ο εχθρός. Δεν δίνει δεκάρα ούτε και για τους Παλαιστινίους, τους δικούς της ανθρώπους αυτοί είναι τόσο αναλώσιμοι. Αν τους λογάριαζε ίσως να μην είχε επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με τόσο άγριο τρόπο και δεν θα έβαζε τα αρχηγεία της μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αδιαφορώντας για τις απώλειες και επιδιώκοντας την μεγιστοποίησή τους, ώστε να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην άλλη πλευρά.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ηγεσία της Χαμάς από το Κατάρ και την Τουρκία θα συνεχίσει να ζει μέσα στην πολυτέλεια και θα αφήσει τους Παλαιστίνιους να σκοτώνονται για χάρη της. Από την άλλη η ηγεσία του Ισραήλ, όποια και αν είναι θα καταβάλει μεγάλο τίμημα για να φέρει πίσω τους ανθρώπους της.

Ίσως, η αξία της ανθρώπινης ζωής να μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με το που θα γεννηθεί κάποιος. Όπως φαίνεται ανάλογα με το σε ποια μεριά του φράκτη βρίσκεσαι η ζωή σου μπορεί να μετρήσει διπλά και τριπλά.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum