| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 22/08/2023

 

 

Η είδηση είναι ότι ο Στιάν Γένσεν –πολύ στενός αν όχι ο στενότερος συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ– είπε και, μάλιστα, δημοσίως ότι «η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Συμμαχία εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη» στη Ρωσία, γεγονός που κατά τον ίδιον θα επέφερε και τη λήξη του πολέμου, έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Και τα ερωτήματα που προκάλεσε μια τέτοια δήλωση είναι πολλά.

 

 

Όντως το ΝΑΤΟ έχει σκοπό να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση που οι Ουκρανοί μετά τις τόσες θυσίες που έχουν κάνει απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα; Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, θα μπορούσε ο Στιάν Γένσεν να έριξε, όπως λέμε άδεια για να πιάσει γεμάτα; Δηλαδή, να πρότεινε μια προκλητική ιδέα, θέλοντας να καταμετρήσει αντιδράσεις εκ μέρους της Συμμαχίας.

Αν αυτή ήταν η πρόθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, η απάντηση του Κιέβου ήταν ξεκάθαρη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, τοποθετήθηκε για την επίμαχη δήλωση, χαρακτηρίζοντάς την ως γελοία και σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επιλογή ήττας της δημοκρατίας και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Και αφού οικειοθελώς οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να δεχτούν μια τέτοια πρόταση, το ερώτημα είναι τι πιέσεις θα μπορούσαν να δεχτούν ώστε να υποκύψουν.

Κάποιοι λένε πως πρόκειται για ένα πολύ ακραίο σενάριο και πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα την Ουκρανία. Γι’ αυτό, βέβαια, ας μην παίρνουμε και όρκο. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις και, μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν που οι Αμερικανοί έκαναν στροφή και «πρόδωσαν» αυτούς που τους βοήθησαν, αρκεί να θυμηθούμε τους Αφγανούς που τους άφησαν στο έλεος των Ταλιμπάν ή τους Κούρδους που οι συνεργασία τους με τις ΗΠΑ έληξε αρκετά άδοξα.

Καθώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται να τελειώσει εύκολα, η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως, η παραχώρηση εδαφών εκτός από ανήθικη είναι μια προβληματική λύση, αφού θα αφήσει πολλές εκκρεμότητες ανοικτές.

Το κυριότερο, όμως είναι πως θα ανοίξει περισσότερο την όρεξη της Ρωσίας, η οποία θα καταλήξει αντί να τιμωρηθεί για το ότι εισέβαλε σε μια ξένη χώρα, να επιβραβευθεί αποκτώντας και επίσημα κάποια από τα εδάφη της. Ήδη, ο πρώην πρόεδρος της, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έθεσε θέμα πως η Ουκρανία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να μπει στο ΝΑΤΟ, πρέπει να χάσει και το Κίεβο. Επομένως, η υλοποίηση της πρότασης δεν θα φέρει την ειρήνη. Θα ενισχύσει και άλλο την επιθετικότητα ενός αδίστακτου εισβολέα.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum