| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 24/01/2023

 

 
 

Οι εκλογές στην Τουρκία είναι ένας καταλύτης της δραστηριοποιήσεως της Ουάσιγκτον για µια ουσιαστικότερη επαναπροσέγγιση δύο συµµάχων κρατών, σε µια περίοδο κρισίµου αντιπαραθέσεως του ΝΑΤΟ µε τη Ρωσία. Υπήρξε ο κ. Ερντογάν στόχος σκληρότατης κριτικής του κ. Μπάιντεν, όταν διεκδικούσε το προεδρικό αξίωµα. Τότε δηµοσιοποιήθηκε «βίντεο» όπου ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έπρεπε να αποµακρυνθεί από την εξουσία. Αργότερα, όταν οι ∆ηµοκρατικοί έδιναν σκληρότατο αγώνα κατά τις ενδιάµεσες εκλογές του περασµένου Νοεµβρίου, ο κ. Μπάιντεν επιφύλαξε θερµότατη υποδοχή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που καταχειροκροτούµενος ανέπτυξε στο Κογκρέσο τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας.

 

Οι αµερικανικές εκλογές, ωστόσο, ανήκουν πια στο παρελθόν. Εκλογές κρισιµότατες θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν είναι πολιτικός διαφορετικής κοπής από τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών του ΝΑΤΟ. Και προφανώς η Ουάσιγκτον δεν ήθελε να διακινδυνεύσει µια επικίνδυνη κλιµάκωση της αντιπαραθέσεως µε την Τουρκία. Επί του θέµατος αυτού υπήρξε σύγκλιση και από την πλευρά της Αγκυρας και έγιναν τα πρώτα βήµατα προσεγγίσεως. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει στο Κογκρέσο προς έγκριση συµφωνία αγοράς νέων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

Ο γερουσιαστής Μποµπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αντιδρά. Αλλά αυτό είναι θέµα που πρέπει να αντιµετωπίσει η αµερικανική διοίκηση, υποστηρίζει η Αγκυρα, που καθιστά όµως σαφές ότι δεν δέχεται να αγοράσει µαχητικά αεροσκάφη υπό όρους. Θέµα αναθεωρήσεως της αποφάσεως των ΗΠΑ που αποκλείει την προµήθεια αεροσκαφών F-35 δεν έχει θέσει η Αγκυρα. Αλλά εάν συντελεσθεί η αγορά των F-16 άνευ όρων, τότε η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να προµηθευθεί δίχως καµία δυσκολία βρετανικά µαχητικά, για τα οποία έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον. Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωµατούχοι της Σουηδίας και της Φινλανδίας δήλωσαν πριν από λίγες µέρες ότι έχουν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Τουρκία για να εγκρίνει την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. Και φυσικά η Αγκυρα χαιρέτισε την πρόοδο προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».

Οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ που άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον ήταν ουσιαστικότατες και προπαρασκευαστικές της επισκέψεως του κ. Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Μέχρι και την τελευταία στιγµή η Αγκυρα θα διαπραγµατεύεται…

Κώστας Ιορδανίδης (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum