| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 28/12/2022

 

 

του Ηλία Καραβόλια

 

Ξαφνικά έρχεται και το food pass (μετά το power pass, το fuel pass): τώρα δηλαδή, θα αγοράζουμε για να τρώμε πλέον χωρίς… πληθωρισμό!

 

 

Εξαγγέλθηκε στη Βουλή από φιλελεύθερη κυβέρνηση ο πολυπόθητος «εφαρμοσμένος σοσιαλισμός»: αυτός που θα συμβαίνει στο ταμείο του super market, όχι αυτός για να πέσουν οι τιμές στα ράφια…

 

Θα δοθούν κουπόνια και σχεδόν λέει για το 85% των νοικοκυριών θα απορροφάται μέχρι 10% αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά…

 

Και προσέξτε: θα δοθούν από την φορολόγηση των υπερκερδών στα μεγάλα διυλιστήρια…! Δηλαδή: κεντροδεξιά κυβέρνηση εφαρμόζει σοσιαλιστική πολιτική παρακαλώ, κοινωνικής αναδιανομής του υπερσυσσωρευμένου πλούτου…!

 

Στην πραγματικότητα ; Συνεχίζεται εντελώς απροκάλυπτα (μετά τον αναγκαίο για το κοινωνικό σύνολο κρατικό παρεμβατισμό στήριξης των εισοδημάτων κατά την πανδημία) ένας απίστευτος επιδοματικός λαϊκισμός, με ψίχουλα φυσικά, που θα τα πληρώνουμε όμως ( θυμηθείτε το ) σαν πανάκριβα καρβέλια στο μέλλον…

 

Ένας εντελώς ψηφοθηρικός πατερναλισμός δήθεν κοινωνικής στήριξης με δήθεν μείωση της ακρίβειας.
 

Το σχέδιο με τα «σοβιετικής εποχής» κουπόνια, πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική παρωδία αφού έχει γελοίο οριακό όφελος στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

 

Το μόνο που θα επιτυγχάνει είναι να επιδοτεί τα κέρδη μεσαζόντων και εμπόρων στα βασικά αγαθά διαβίωσης.

 

Πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και αντιπαραγωγικό χρήμα. Η ακρίβεια δεν πέφτει ούτε με κουπόνια αγορών και μειώσεις στα τιμολόγια, ούτε με υποσχέσεις για ανάπτυξη από τα δις που δήθεν θα έλθουν, ώστε «κάποτε» να αυξηθούν (με το αυτόματο της οικονομικής ορθοδοξίας )δημόσια έσοδα, κέρδη, μισθοί και εισοδήματα.

 

Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σκόπιμο αλχημιστικό οικονομικό πλάνο πενιχρών επιδοτήσεων -στην τιμή
(!) των αγαθών - για δήθεν απορρόφηση του πληθωρισμού.

 

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς δημόσια οικονομικά ή βαθιά μακροοικονομική θεωρία : το «πάρε κόσμε» για να μην υποχωρήσουν τα κέρδη των ολιγοπωλίων, ούτε την αγοραστική δύναμη αυξάνει ούτε την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα.

 

Όλα αυτά τα «pass» είναι περισσότερο από το δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων και λιγότερο από το αποτέλεσμα έκτακτης φορολόγησης υπερκερδών (αυτό δείχνουν τα μεγέθη).

 

Πρόκειται για λαϊκίστικη μέθοδο ενίσχυσης της πληθωριστικής κερδοφορίας των καρτέλ.

 

Αυτών δηλαδή που μετακυλίουν ολικά στους καταναλωτές τα αυξημένα κόστη παραγωγής αλλά και την αισχροκέρδεια μεσαζόντων…

 

Ηλίας Καραβολιάς – European Business Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum