| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 21/02/2024

 

 

Τελικά τι γίνεται με τη δημοκρατία μας; Πάσχει ή αριστεύει; Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για το δεύτερο. Κάνει σημαία τον φετινό Democracy Index του «Economist» και επιμένει ότι το ντροπιαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε ούτε λίγο ούτε πολύ γιατί… ο κόσμος είναι κακός και μας ζηλεύει.

 

 

Λέει ο «Economist» τα αντίθετα από το Ευρωκοινοβούλιο; Ουδόλως! Απλώς μετράει άλλα πράγματα, π.χ. την ποιότητα των εκλογών, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τις πολιτικές ελευθερίες, την πολιτική κουλτούρα και τη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά πράγματα. Και εδώ με την επιστολική ψήφο, με αλλεπάλληλες κάλπες και με τους πολίτες στους δρόμους με πολλές τραγικές αφορμές, όπως τα Τέμπη, η βαθμολογία μας ανεβαίνει.  Οχι μόνο δεν λέει τα αντίθετα μάλιστα, αλλά συμμερίζεται και την ανησυχία για τα γνωστά θέματα: Στην παράγραφο που αφορά την Ελλάδα διαβάζουμε πως στη χώρα υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά «υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι εντελώς ελεύθεροι να ερευνήσουν μερικά θέματα», απειλούνται με ποινικές κυρώσεις και υπάρχει λογοκρισία σε θέματα σχετικά με Αστυνομία, Στρατό και Εκκλησία.

Αυτά λέει ο «Economist». Για την ιστορία, πέρυσι έλεγε και για τις υποκλοπές και, όπως ξέρετε, ούτε άπλετο φως έπεσε ακόμη ούτε έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο.

Λέει μετά ο Πρωθυπουργός ότι ο τελικός κριτής του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι η έκθεση για το κράτος δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ας δούμε λοιπόν τι λέει και η Κομισιόν. Υπάρχει πρόοδος αλλά: Παραμένουν μεγάλες οι προκλήσεις στη Δικαιοσύνη, ειδικά στη διάρκεια απονομής. Παραμένει διάχυτη η αίσθηση διαφθοράς στο Δημόσιο. Παραμένει το πρόβλημα των απειλών και επιθέσεων κατά δημοσιογράφων. Το κράτος αρνείται να συμμορφωθεί προς τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη συχνότερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα έτη. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, που εξακολουθούν να ερευνώνται, δέχεται κριτική από νομικούς, ακαδημαϊκούς και ανεξάρτητες αρχές για περιορισμό των εξουσιών της ΑΔΑΕ και περιορισμένη ενημέρωση των υπό παρακολούθηση προσώπων.

Αυτά λέει μεταξύ άλλων λοιπόν ο κατά τον Πρωθυπουργό τελικός κριτής του κράτους δικαίου μας.

Είναι βαρετό ανάγνωσμα αυτές οι εκθέσεις. Εκεί ποντάρουν μάλλον και όσοι τις επικαλούνται. Βαρετό, αλλά χρήσιμο.

Νίκη Λυμπεράκη (Το Βήμα)

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum