| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 05/09/2023

 

 

Στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε κάτι πολύ -πάρα πολύ- δύσκολο. Θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε το μέλλον. Γενικά, σε προσωπικό επίπεδο, αποφεύγω να κάνω προβλέψεις σχετικά με το μέλλον του χρηματιστηρίου.

 

 

Συνήθως οι προβλέψεις για την αγορά δεν λειτουργούν, μιας και το περιβάλλον του χρηματιστηρίου είναι άκρως ευμετάβλητο και κάθε πληροφορία δημιουργεί κύματα που είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθούν εκ των προτέρων.

Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σπάνια ευκαιρία, η οποία έχει εμφανιστεί πολλές φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά καμία φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Πριν εμβαθύνουμε όμως πάμε να δούμε λίγο τις τελευταίες δηλώσεις του Jerome Powell στο Jackson Hole.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του:

«Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο» και «να διατηρήσουμε τα επιτόκια υψηλά για λίγο».

Μετά από μια αποχή σχεδόν 30 ημερών από την τελευταία δημόσια δήλωσή του, ο Powell είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι η οικονομία πρέπει να κλονιστεί λίγο ακόμα, αν θέλουμε να ρίξουμε τον πληθωρισμό.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα φέρει τους επενδυτές σε δύσκολη θέση αν δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Οι δηλώσεις του, υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ρίξει πολύ την αγορά, αλλά την Παρασκευή 25/8, μετά τις δηλώσεις του είδαμε όλους τους δείκτες να κλείνουν στα πράσινα.

Απ’ ότι φαίνεται, οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι η επόμενη συνεδρίαση της FED θα φέρει και άλλη αύξηση των επιτοκίων.

Η άποψη αυτή φαίνεται να ενισχύεται από τα αποτελέσματα του FedWatch Tool, του CME Group, όπου το 80% των επενδυτών θεωρεί ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ το 20% έχει προεξοφλήσει μια αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης (0.25%).

Βέβαια, η ευφορία της αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι ο Powell δήλωσε ότι «Η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφηξη ή, αντ’ αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερό τα επιτόκια και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων (yield curve), εμφανίζει την μεγαλύτερη αναστροφή (inversion), που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν την άποψη ότι η FED πρέπει να αφήσει λίγο το πόδι από το γκάζι.

Όμως, η αναστροφή της καμπύλης των ομολόγων είναι κάτι που παρόλο που πειράζει την κεντρική τράπεζα, δεν αποτελεί κύριο μέλημα της. Σκοπός της είναι να ρίξει τον πληθωρισμό. Και ενώ φαίνεται ότι έχουμε πτώση, ο πληθωρισμός σε μισθούς και καταναλωτικά αγαθά που δεν αλλάζει συχνά, (στην αγγλική βιβλιογραφία θα τον βρούμε και ως  sticky inflation) δεν φαίνεται να υποχωρεί εύκολα.

Η FED δεν θα αλλάξει στάση αν δεν δει τα νούμερα που θέλει. Οι στόχοι τους είναι αρκετά ξεκάθαροι, και το 2% του πληθωρισμού με έως και 4% ανεργία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε την επιθετική στάση να διατηρείτε μέχρι το τέλος του χρόνου, αν όχι με αυξήσεις επιτοκίων κάθε μήνα, τουλάχιστον με 1 ή 2 αυξήσεις επιτοκίων ακόμα.

Και αυτό με φέρνει στους επόμενους μήνες του χρηματιστηρίου. Η αγορά αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Η αντίδραση της θα είναι κάπως πιο βίαιη από το συνηθισμένο, μιας και το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ θετικό.

Θεωρώ λοιπόν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε άλλη μια «γερή» πτώση και μετά θα επιστρέψουμε δυναμικά στις αγορές. Βέβαια, το χρηματιστήριο είναι απρόβλεπτο. Και η παραπάνω υπόθεση είναι στην καλύτερη μια στοχευμένη μαντεψιά, παρά βάση για να αναπτύξουμε μια επενδυτική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πιθανό αρνητικό σενάριο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, δεν είναι να μένουμε εκτός αγοράς. Το αντίθετο μάλιστα. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ψάξουμε τομείς που είναι πιο υποτιμημένοι και αμυντικοί, προκειμένου να θωρακίσουμε το χαρτοφυλάκιο μας από μεγάλες πτώσεις.

Αυτή την περίοδο, οι δύο πιο υποτιμημένοι τομείς του χρηματιστηρίου είναι τα ακίνητα και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Εκεί λοιπόν θα στρέψω το βλέμμα μου και θα ψάξω να βρω ευκαιρίες.

* Chris Tsounis – Συγγραφέας του βιβλίου “Τα 4 βήματα του πλούτου” (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:
https://www.youtube.com/tsounischris
https://www.instagram.com/tsounischris

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum