| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 22/01/2024

 

 

Το θερμόμετρο δείχνει πλην δέκα βαθμούς Κελσίου. Τα πάντα είναι παγωμένα και ως εκ τούτου λίγοι τολμούν να κυκλοφορήσουν.

 

 

Σε αντίθεση με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Άιοβα, το πολιτικό θερμόμετρο είναι στα ύψη, αφού από τη μικρή αυτή πολιτεία ξεκίνησαν χθες οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ εισέρχεται, έτσι, στην τελική ευθεία για προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Ο μέσος όρος των πρόσφατων δημοσκοπήσεων στην Αϊοβα δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 48%. Ο πρώην πρόεδρος προτού καλά καλά ανοίξουν οι κάλπες είναι το φαβορί. Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έρχεται δεύτερη, με 17%, και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις τρίτος με 16%.

Στο βαθμό που θα επιβεβαιωθούν αυτά τα προγνωστικά θα διαφανεί και πως θα προχωρήσει η εκλογική μάχη. Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος επιδιώκει χτύπημα νοκ-άουτ στους αντιπάλους του, επιτυγχάνοντας νίκη με μεγάλο προβάδισμα. Αν το πετύχει αυτό, θα προχωρήσει στις επόμενες αναμετρήσεις στις άλλες πολιτείες με τον αέρα του υποψηφίου που δύσκολα μπορεί να χάσει.

Αυτό σημαίνει πως θα αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα ενόψει και της Σουπερ Τρίτης στις 5 Μαρτίου, όπου στην ουσία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Οι αντίπαλοί του θα αποδυναμωθούν και ενδεχομένως να αναγκαστούν να υποχωρήσουν, ανοίγοντας του έτσι την πόρτα για το χρίσμα πολύ πιο νωρίς από ό,τι αναμενόταν.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η διαφορά να μην είναι τόσο μεγάλη. Είτε γιατί οι ψηφοφόροι θα φοβηθούν το κρύο και δεν θα ασκήσουν μαζικά το εκλογικό τους δικαίωμα είτε γιατί οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω. Δεν θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που οι έρευνες δεν θα έχουν διαβάσει σωστά τις εκλογικές τάσεις.

Στην περίπτωση αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το εάν η υποψηφιότητά του είναι τόσο ισχυρή όσο φαινόταν αρχικά, ή εάν οι συνεχείς νομικές απειλές που αντιμετωπίζει αρχίζουν να διαβρώνουν την υποστήριξή του. Κάτι τέτοιο θα δώσει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να αναδειχθούν ως μια καλή, εναλλακτική λύση απέναντι σε ένα υποψήφιο που δεν είναι τόσο ισχυρός όσο είχε φανεί.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος για να ηττηθεί. Απλώς θα αυξηθούν τα εμπόδια που ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να ξεπεράσει για να βρεθεί στην τελική ευθεία για τον Λευκό Οίκο.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum