| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 03/10/2023

 

 

Το 2020 όταν το Ισραήλ υπέγραφε τις Συμφωνίες του Αβραάμ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, πολλοί αναρωτήθηκαν αν το επόμενο βήμα θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία.

 

 

Αν και τότε θεωρήθηκε πως ήταν μια υπερβολική προσδοκία, τώρα φαίνεται πως οι δύο χώρες ίσως να βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων μια συμφωνία ανάμεσα στο Ριάντ και το Τελ Αβίβ είναι προ των πυλών. Νύξεις πως κάτι συμβαίνει άφησε τόσο ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν όσο και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για μια νέα πραγματικότητα.

Ο δρόμος προς τις τελικές υπογραφές κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι. Προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο και υπάρχουν ακόμη πολλά που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει πολλά θέματα, στα οποία σε κάποια υπάρχουν συγκλίσεις και σε άλλα όχι. Προκειμένου, να επιτευχθεί συμφωνία οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και δεν είναι βέβαιο πως μπορούν να κάνουν υποχωρήσεις που θα γίνουν αποδεκτές στο εσωτερικό τους.

Παρόλα αυτά, αν τελικά Ισραήλ και Σαουδική Αραβία εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, θα είναι μια εξέλιξη που θα αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη και τις ισορροπίες στην περιοχή. Κάτι τέτοιο θα «σκοτώσει» τις οποιεσδήποτε προοπτικές επαναπροσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν και επιπλέον θα απομονώσει ακόμη περισσότερο την Τεχεράνη.

Και μπορεί το Ιράν να έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι η Σαουδική Αραβία διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό να δει το αραβικό βασίλειο σε συντονισμένο βηματισμό με τον μεγάλο εχθρό του. Η εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ με το Τελ Αβίβ θα εξοργίσει την Τεχεράνη και θα μεγαλώσει το χάσμα που τους χωρίζει, ακόμη περισσότερο.

Θα είναι μια κίνηση ρουά ματ στην σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, που θα οδηγήσει τους μέχρι πρόσφατα αντιπάλους σε μια δυναμική συμμαχία και θα τους φέρει σε θέση ισχύς. Επιπλέον θα ανοίξουν τα περιθώρια για εμπορικές, στρατιωτικές και οικονομικές συνεργασίες, που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.

Η τράπουλα θα ανακατευτεί ξανά με όρους, που μάλλον θα ευνοούν την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ παρά το Ιράν. Αν θα φτάσουμε στο σημείο να δούμε ένα νέο πόλο να δημιουργείται είναι νωρίς για να ξέρουμε. Αλλά και η εξομάλυνση και μόνο αποτελεί κομβικό σημείο.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum