| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 06/02/2023

 

 

Η τουρκική αντιπολίτευση μπορεί να μην έχει συμφωνήσει ακόμη στον υποψήφιο που θα ηγηθεί του συνασπισμού της στις εκλογές, αλλά ανακοίνωσε το πρόγραμμά της, με το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την αρχή της «ειρήνης εντός και εκτός». Καθώς το προηγούμενο σύνθημα των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες κατέρρευσε υπό την επεκτατική πολιτική του προέδρου Ερντογάν, η επίκληση της ειρήνης μπορεί να ιδωθεί ως μία υπόσχεση σταθερότητας προς τη Δύση.

 

 

Η αντιπολίτευση προάγει αφενός την ενίσχυση των σχέσεων με την Ε.Ε. με στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, αφετέρου την προσπάθεια ανοικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ «ως ίσος προς ίσο», με πρωτοβουλίες για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35. Την ίδια στιγμή, όμως, υπόσχεται ότι θα διατηρήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία επί ίσοις όροις, με δημιουργικό θεσμικό διάλογο. Μπορεί να το θέτει πιο διπλωματικά από τον Ερντογάν, αλλά και η αντιπολίτευση προωθεί μία αδέσμευτη εξωτερική πολιτική.

Υπόσχεται πάντως να τερματίσει «πρακτικές που βασίζονται σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογικές προσεγγίσεις», και να επαναφέρει τον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών στις αποφάσεις και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Οπως σημείωσε ο διωκόμενος στην Τουρκία δημοσιογράφος Ιλάν Τανίρ, «το γεγονός ότι έξι κόμματα, από ισλαμικά έως κοσμικά και από εθνικιστικά έως φιλελεύθερα, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία τέτοια λεπτομερή διακήρυξη για το μέλλον της Τουρκίας λέει πολλά» για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό – αλλά τι ακριβώς σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Σύμφωνα με το προγραμματικό κείμενο, το Αιγαίο πρέπει να είναι μία περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Ομως το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν αμφισβητείται, αντιθέτως σημειώνεται ότι «δεν θα επιτρέψουμε εξελίξεις που μπορεί να πλήξουν την κυριαρχία μας στο Αιγαίο». Οσο για την Κύπρο, η αντιπολίτευση υπόσχεται να προστατέψει τα «κεκτημένα δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τουρκοκύπριων, και να διασφαλίσει την κυρίαρχη πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων ως βάση μιας δίκαιης λύσης. Είναι σημαντικό όμως ότι δεν υιοθετεί τη θέση του Ερντογάν περί δύο κρατών.

Μία χαραμάδα ευκαιρίας αφήνει εξάλλου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς προάγει διαπραγματευτικές διαδικασίες για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και την υπογραφή διεθνών συνθηκών για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Ωστόσο δεν υπάρχει κουβέντα για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά μόνο η πρόθεση να εντείνει τις τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες.

Αυτό που λείπει τελικά είναι η κατανόηση ότι η προσέγγιση της Δύσης περνάει μέσα από την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, και αυτό δεν είναι εφικτό όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά. Είναι πιθανό η αντιπολίτευση να αποφεύγει το θέμα λόγω του εθνικιστικού κλίματος της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο ακόμη και αν επικρατήσει στις εκλογές, ο συνασπισμός ίσως αποδειχθεί αδύναμος να περιορίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, και άρα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και Ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεόδωρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum