| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 14/09/2022

 

 
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 48,8 μονάδες τoν Αύγουστο, τιμή χαμηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Ιουνίου, υποδεικνύοντας νέα επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, τιμές κάτω του 50 είναι προάγγελος κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες. Πρόκειται για την ταχύτερη επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον Δεκέμβριο του 2020.
 

 
Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η επιδείνωση φαίνεται να οφείλεται στην έντονη μείωση της παραγωγής και την ασθενή ζήτηση που χαρακτηρίζει το μεταποιητικό τομέα ειδικά κατά την περίοδο του Αυγούστου.
 
Ως επακόλουθο της μικρότερης ζήτησης που έχει διαμορφωθεί, μειώθηκε το πλήθος του προσωπικού του τομέα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. Ταυτόχρονα, η αγοραστική δύναμη των πελατών αποδυναμώθηκε με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών και του ενεργειακού κόστους.
 
Ποια ευρωπαϊκή χώρα ξεχώρισε
 
Στα θετικά στοιχεία, η S&P Global σημειώνει ότι μειώθηκε ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και μια αξιόλογη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων με αποτέλεσμα το κόστος των εισροών να αυξηθεί με τον πιο ήπιο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2020.
 
Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιες πρώτες ύλες σημειώθηκε μείωση των τιμών, κάτι που έδρασε ως φρένο στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Τέλος, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων -παρά το γεγονός ότι παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα- εξασθένησε περαιτέρω στα μέσα του τρίτου τριμήνου και ο ρυθμός αύξησής του επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021.
 
Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε στις 49,6 μονάδες από τις 49,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα (πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης του δείκτη). Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα που η τιμή του δείκτη πέφτει κάτω από τις 50 μονάδες, αναδεικνύοντας τις συνθήκες επιδείνωσης του μεταποιητικού τομέα για λίγο περισσότερο από δύο χρόνια.
 
Η παραγωγή λοιπόν μειώθηκε με παρόμοιο ρυθμό με αυτόν του Ιουλίου, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος από τον Μάιο του 2020, ενώ οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν απότομα για άλλη μια φορά. Οι αδύναμες συνθήκες ζήτησης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους παραγωγούς τον Αύγουστο, αντανακλώντας την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης σε ολόκληρη την Ευρώπη εν μέσω των συνθηκών υψηλού πληθωρισμού.
 
Η μόνη χώρα που είδε το δείκτη PMI πάνω από τις 50 μονάδες είναι η Γαλλία. Κατά τα άλλα, οι πιο έντονες πτώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ιταλία, με την τελευταία να σημειώνει την ισχυρότερη ύφεση στη μεταποίηση για το μήνα Αύγουστο.
 
 
Πηγές:
 
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
 
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
 
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σημειώσεις:
 
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
 
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
 
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
 
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
 
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
 
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
 
Δείκτης Οικονομικού Κλίματος
 
Όσον αφορά στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος, βελτιώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Αύγουστου, καθώς έφτασε στις 101,5 μονάδες σε σχέση με τις 101 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Ιούλιο.
 
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν κυρίως λόγω της βελτίωσης του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών που έλαβε ώθηση από την ισχυρή τουριστική κίνηση. Όπως σημειώνει ο ΙΟΒΕ, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών στην Ελλάδα αυξήθηκε αρκετά σημαντικά, ενώ βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης για τον κατασκευαστικό και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
 
Πτωτικά κινήθηκε η εμπιστοσύνη στους άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης σημειώθηκε νέα πτώση του δείκτη (για έκτο συνεχόμενο μήνα) με το δείκτη να φτάνει πέφτει από τις 98,9 μονάδες τον Ιούλιο στις 97,6 μονάδες τον Αύγουστο.
 

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωζώνης είναι 4,1%. Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την εκτίμηση που είχαμε κάνει ήδη από τις 27 Iουνίου 2022 (βλέπε ανάρτηση με τίτλο “Aύξηση του ΑΕΠ 5,25% και πληθωρισμό 9,15% για το 2022 σύμφωνα με την Oxford Economics”)  εάν λάβουμε υπόψη και τις αρνητικές προοπτικές που σχετίζονται με τις αναμενόμενες εξελίξεις για την οικονομία βάσει της εξέλιξης του PMI που για τους τελευταίους δύο μήνες το οποίο κυμαίνεται κάτω των 50 μονάδων.
 
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
 
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Πρώτη δημοσίευση στον Οικονομικό Ταχυδρόμο
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum