| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 21/09/2022

 

 
Με επιστολή της 5ης Ιουνίου 1963, προς τον γηραιό Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον απέτρεπε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, απειλώντας ότι –σε περίπτωση στρατιωτικής επιθέσεως των Σοβιετικών– οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα συνέδραμαν στρατιωτικώς την Αγκυρα.
 

 
Αίσθημα ικανοποιήσεως κυριάρχησε στη Λευκωσία και στην Αθήνα την εποχή εκείνη. Ακρα υπήρξε, αντιθέτως, η απογοήτευση των Τουρκοκυπρίων που ανέμεναν παρέμβαση της Τουρκίας, έπειτα από μια αιματηρή αντιπαράθεση των δύο κοινοτήτων.
 
Προς περαιτέρω κάμψη του ηθικού των Τουρκοκυπρίων, το ΡΙΚ μετέδιδε ένα «αβλαβές» κατά τα άλλα ερωτικό τραγούδι που είχε ως τίτλο «Περίμενα αλλά δεν ήρθε». Η απάντηση της τουρκικής πλευράς την εποχή εκείνη ήρθε με ένα άλλο τραγούδι, που διαρκώς μετέδιδε ο τουρκικός σταθμός του Μπαϊράκ και είχε τον τίτλο «Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ». Και μία δεκαετία αργότερα οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.
 
Αυτό είναι το ρεφρέν του τραγουδιού εκείνου που κάθε τόσο επαναλαμβάνει σε ομιλίες του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν πρόκειται απλώς για νεοοθωμανικό σύνδρομο, αλλά είναι μια υπενθύμιση διαρκής ότι εν καιρώ τα προεξαγγελλόμενα θα πραγματοποιηθούν.
 
Εκτός εάν αρχίσει ουσιαστικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης βάσει του διεθνούς δικαίου των άλλων διεθνών ή διμερών συμφωνιών, όπως τις ερμηνεύει η καθεμία πλευρά. Αυτή είναι η θέση της Αγκυρας, αλλά διάφορος η θέση των Αθηνών.
 
Εν αντιθέσει, όμως, με ό,τι συνέβαινε στη δεκαετία του ’60, όταν ο κόσμος ήταν διαιρεμένος σε δύο στρατόπεδα και η Ελλάς με την Τουρκία εξαρτώντο πλήρως από τις ΗΠΑ, σήμερα η διεθνής κατάσταση εμφανίζει σημεία ανησυχητικής απορρυθμίσεως.
 
Η Ουάσιγκτον διατηρεί σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό τον έλεγχό της στην Ευρώπη, που όμως οι αντοχές της δοκιμάζονται από τις αρνητικές συνέπειες που υφίστανται λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για να πληγεί η Ρωσία και αποδεικνύεται ότι μέχρις στιγμής εξουθενώνουν την Ε.Ε.
 
Στο μεταξύ, νέες προσεγγίσεις εκτός ελέγχου των Αμερικανών βρίσκονται σε εξέλιξη, με κυριότερη την αυξανόμενη ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας – Πεκίνου.
 
Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Ερντογάν έφθασε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν προκειμένου να συμμετάσχει σε ανώτατο επίπεδο στον «εταιρικό διάλογο» του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και είχε πλήθος συναντήσεων με διάφορους ηγέτες.
 
Την προσεχή Παρασκευή ο κ. Ερντογάν μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν είναι βέβαιο εάν θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αλλά το θέμα της προμηθείας και του εκσυγχρονισμού των F-16 θα συζητηθεί σε κάποιο επίπεδο. Ορισμένοι εύχονται στην Αθήνα, αφελώς, ρήξη των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. Είναι το εφιαλτικότερο σενάριο για την ασφάλεια της Ελλάδος.
 
Περί πολλά τυρβάζει η κυβέρνηση καθώς επίσης και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, αλλά περί του μείζονος ελληνοτουρκικού προβλήματος οι πάντες δείχνουν να διακατέχονται από αίσθημα «ψυχραιμίας». Με την ελπίδα ότι ο κ. Ερντογάν θα επαναλαμβάνει απλώς το ρεφρέν «Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ».
 
Κώστας Ιορδανίδης (Καθημερινή)
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum