| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 07/06/2023

 

 

Η κατάργηση των μοναρχιών σε διάφορες χώρες μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά πολλών παραγόντων που έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

 

 

Ένας σημαντικός λόγος είναι η επιδίωξη των δημοκρατικών αρχών και η επιθυμία για πολιτική ισότητα. Καθώς οι κοινωνίες έχουν εξελιχθεί, η έννοια της κληρονομικής εξουσίας και των προνομίων που βασίζονται στα δικαιώματα της γέννησης θεωρείται όλο και περισσότερο ως ασυμβίβαστη με τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Η άνοδος των ιδανικών του Διαφωτισμού, όπως η πίστη στην εγγενή αξία και δράση κάθε ατόμου, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της μοναρχικής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, οι οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί, όπως η εκβιομηχάνιση και η αστικοποίηση, οδήγησαν στην εμφάνιση νέων κοινωνικών τάξεων και απαιτήσεων για μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπηση.

Αυτές οι πιέσεις, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες ή τις καταχρήσεις ορισμένων μοναρχιών, οδήγησαν σε εκκλήσεις για πιο περιεκτικά και υπεύθυνα συστήματα διακυβέρνησης.

11. Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κατήργησε τη μοναρχία της το 1910 μέσω μιας επανάστασης γνωστής ως Ρεπουμπλικανική Επανάσταση. Η χώρα μετατράπηκε σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Μανουήλ Β’ πήγε στην εξορία. Η Πορτογαλία παρέμεινε δημοκρατία, εκτός από μια σύντομη περίοδο αυταρχικής διακυβέρνησης υπό το καθεστώς Estado Novo του António de Oliveira Salazar.

10. Γιουγκοσλαβία

Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία περιλάμβανε πολλές περιοχές και εθνοτικές ομάδες, κατήργησε τη μοναρχία της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα υιοθέτησε ένα σοσιαλιστικό σύστημα υπό την ηγεσία του Josip Broz Tito, χωρίς να υπάρχει μοναρχία.

9. Αιθιοπία

Η Αιθιοπία κατήργησε τη μοναρχία της το 1974 μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον αυτοκράτορα Haile Selassie. Στη συνέχεια, η χώρα κυβερνήθηκε από μια σοσιαλιστική στρατιωτική κυβέρνηση, ακολουθούμενη από μια περίοδο εμφυλίου πολέμου και πολιτικής μετάβασης.

8. Ιράκ

Το Ιράκ κατήργησε τη μοναρχία του το 1958 μετά από πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Κινήματος των Ελεύθερων Αξιωματικών. Ο βασιλιάς Faisal II και πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας σκοτώθηκαν και το Ιράκ έγινε δημοκρατία. Ωστόσο, το Ιράκ είδε αργότερα την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν και την εγκαθίδρυση του αυταρχικού καθεστώτος του.

7. Ιράν

Η Ιρανική Επανάσταση το 1979 είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, τερματίζοντας την κυριαρχία της δυναστείας των Παχλαβί. Το Ιράν μετατράπηκε σε Ισλαμική Δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, χωρίς μοναρχία.

6. Ελλάδα

Μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα κατήργησε τη μοναρχία της το 1973.

5. Ιταλία

Η μοναρχία της Ιταλίας έλαβε τέλος το 1946, μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε εθνικό δημοψήφισμα, οι Ιταλοί ψήφισαν για την κατάργηση της μοναρχίας και ιδρύθηκε η Ιταλική Δημοκρατία. Ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β’ εξορίστηκε και η Ιταλία παρέμεινε δημοκρατία από τότε.

4. Γερμανία

Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, η γερμανική μοναρχία, υπό την ηγεσία της δυναστείας Hohenzollern, ανατράπηκε και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ιδρύθηκε το 1919. Η Γερμανική Αυτοκρατορία, την οποία διοικούσε ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’, αντικαταστάθηκε από μια κοινοβουλευτική δημοκρατία . Η μοναρχία καταργήθηκε επίσημα και η Γερμανία παρέμεινε δημοκρατία μέχρι την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος το 1933.

3. Κίνα

Η πτώση της δυναστείας των Τσινγκ το 1912 σήμανε το τέλος της αυτοκρατορικής κυριαρχίας στην Κίνα, η οποία είχε διαρκέσει για πάνω από δύο χιλιετίες. Η επανάσταση του Xinhai είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας, με επικεφαλής τον Sun Yat-sen. Ωστόσο, ο κινεζικός εμφύλιος οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπό το Κομμουνιστικό Κόμμα, εξαλείφοντας ουσιαστικά κάθε μοναρχία.

2. Ρωσία

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 οδήγησε στην ανατροπή της δυναστείας των Ρομανόφ, που κυβέρνησε τη Ρωσία για περισσότερα από 300 χρόνια. Ο Τσάρος Νικόλαος Β’ και η οικογένειά του εκτελέστηκαν και ιδρύθηκε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία των Μπολσεβίκων. Η Ρωσία στη συνέχεια έγινε η Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία και αργότερα η Σοβιετική Ένωση, ένα κομμουνιστικό κράτος χωρίς μοναρχία.

 

1. Γαλλία

Η Γαλλική Επανάσταση, που ξεκίνησε το 1789, οδήγησε στην ανατροπή της μοναρχίας των Βουρβόνων και στην ίδρυση της Πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI εκτελέστηκε το 1793 και οι επόμενες προσπάθειες για την αποκατάσταση της μοναρχίας ήταν ανεπιτυχείς. Η Γαλλία παρέμεινε δημοκρατία μέχρι την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1814, ακολουθούμενη από επόμενες περιόδους μοναρχίας και ρεπουμπλικανισμού.

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum