| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 23/07/2025

   

 

 

Η Alpha Finance διατηρεί τη θετική της σύσταση για τη μετοχή της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τη σύσταση Buy και ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 20,50 ευρώ ανά μετοχή. Με δεδομένη τη σημερινή τιμή των 14,01 ευρώ, η εκτιμώμενη προοπτική ανόδου φτάνει το 51% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η αποτίμηση βασίζεται στη μέθοδο SoTP (Sum of the Parts), η οποία αποδίδει συνολική αξία στον Όμιλο ύψους 7,6 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η μετοχή της ΔΕΗ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υπερβολικές εκπτώσεις 41%-60% στα πολλαπλάσια EV/EBITDA και P/E έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας, με το χάσμα να διευρύνεται περαιτέρω έως το 2027. Αυτή η αποτίμηση, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του Ομίλου απέναντι σε διεθνείς αβεβαιότητες –όπως οι δασμοί και η πολιτική για τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ– δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις για επαναξιολόγηση της μετοχής.

Η ΔΕΗ, ως η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και αποκλειστικός ιδιοκτήτης του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται σε φάση ενεργειακού μετασχηματισμού, αποεπενδύοντας πλήρως από τον λιγνίτη μέχρι το 2026 και ενισχύοντας τα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ, τα ευέλικτα μέσα παραγωγής όπως τα BESS και τις αντλησιοταμιεύσεις, καθώς και τα δίκτυα διανομής.

Η διεθνής επέκταση σε αγορές όπως η Ρουμανία, Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία προσφέρει νέες εμπορικές δυνατότητες και ενισχύει τη διασυνοριακή δραστηριότητα. Παράλληλα, η είσοδος στα δίκτυα FTTH ανοίγει τον δρόμο για συνέργειες με τον ενεργειακό τομέα, ενώ η πρωτοβουλία δημιουργίας AI data centers στη Δυτική Μακεδονία ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και ψηφιακού κόμβου.

Η Alpha Finance προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει ετήσιο σύνθετο ρυθμό αύξησης (CAGR) EBITDA 15% την περίοδο 2024–2027, φτάνοντας τα 2,76 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 870 εκατ. ευρώ έως το 2027 (CAGR 34%). Επιπλέον, αναμένει ισχυρή μερισματική πολιτική, με το μέρισμα ανά μετοχή να αυξάνεται από 0,40 ευρώ το 2024 σε 1 ευρώ το 2027, με CAGR 36%.

Η μετατροπή των ταμειακών ροών αναμένεται να κινηθεί στο 28% για την περίοδο 2025–2027, ποσοστό κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (37% για το 2028–2030). Η πολιτική επαναγοράς ιδίων μετοχών παραμένει σε ισχύ.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την Alpha Finance, έχει επιδείξει υψηλή αξιοπιστία στην εκτέλεση στρατηγικών στόχων από το 2019, υπερβαίνοντας συστηματικά τις προβλέψεις. Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 10,1 δισ. ευρώ για την τριετία 2025–2027 αναμένεται να περιορίσει τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF), ωστόσο από το 2028 και μετά προβλέπεται σημαντική αντιστροφή και θετική παραγωγή FCF.

Παράλληλα, το καθαρό χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 9,61 δισ. ευρώ το 2027, με δείκτη μόχλευσης 3,49x, αλλά η τάση υποδεικνύει σταδιακή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας (IG) προς τα τέλη της δεκαετίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum