| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 11/10/2022

 

 

Για σοκ στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το 2023 προειδοποιεί η Bank of America, καθώς διαπιστώνει ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το ύψος των ομολογιακών εκδόσεών τους στη νέα χρονιά ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τις επιθετικές εκτιμήσεις της. Οι ομολογιακές εκδόσεις με τις οποίες οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης φέρνουν την αγορά ομολόγων σε αχαρτογράφητα εδάφη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται προς την ποσοτική σύσφιγξη.

 

 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America (την έκθεση παρουσιάζει το Money Review), οι ανακοινώσεις από τα υπουργεία Οικονομικών της Γαλλίας και της Ισπανίας τους σόκαραν, ακόμα και σε σχέση με τις αρκετά επιθετικές προβλέψεις τους για τις δανειακές ανάγκες του 2023. Μάλιστα, ο οίκος τονίζει πως πρόκειται για δύο χώρες με σχετικά μικρότερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση.

 

Με μία συντηρητική εκτίμηση για τον αντίκτυπο που θα έχουν στις ομολογιακές εκδόσεις τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης και της ενεργειακής κρίσης, η Bank of America ήδη υπολογίζει ότι οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ήδη θα φτάσουν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ για το 2023.

 

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βρίσκεται σε «παθητική» ποσοτική σύσφιγξη, αυτό συνεπάγεται ότι οι κυβερνήσεις θα εξαρτηθούν πολύ περισσότερο από τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για να πουλήσουν τα ομόλογά τους.

 

Τα όσα επιφυλάσσουν ειδικά οι οικονομίες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση, απειλούν να ξαφνιάσουν την αγορά ακόμα περισσότερο, τονίζει η BofA. Μόλις χθες, γερμανική επιτροπή ειδικών  υπολόγισε το κόστος των μέτρων στήριξης στο 2,5% του ετήσιου ΑΕΠ. Εάν η ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση περιλαμβάνει κάτι παρόμοιο, οι αναλυτές προειδοποιούν  για μια έκπληξη 300 δισ. ευρώ σε σχέση με τις έως σήμερα προβλέψεις για τι ομολογιακές εκδόσεις του 2023. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι δανειακές ανάγκες να είναι τελικά ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με τις  αρχικές εκτιμήσεις της BofA.

 

Τι θα κάνει η ΕΚΤ 

 

Εάν οι κυβερνήσεις παρέμβουν επιθετικά για τη στήριξη των εγχώριων οικονομιών τους έναντι του ενεργειακού σοκ, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί, λόγω των πλαφόν στις  τιμές της ενέργειας, εντούτοις οι καλύτερες προοπτικές για τα διαθέσιμα εισοδήματα ίσως να πυροδοτήσουν την αύξηση του πληθωρισμού σε άλλα είδη.

 

Εάν πράγματι ο πληθωρισμός συνεχίσει να ξαφνιάζει προς τα πάνω, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα ποσοτικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ, τονίζει η BofA.

 

Σε κάθε περίπτωση, το 2023 θα είναι μία σημαντική δοκιμασία για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

 

Οι επιλογές των κυβερνήσεων

 

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, οι κυβερνήσεις έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα διαθέσιμά τους ή να στηριχθούν περισσότερο σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ένας άλλος τρόπος να αποφύγουν να στρεσάρουν την αγορά είναι να μειώσουν την σταθμισμένη μέση ωρίμανση των εκδόσεων στα προ-QE επίπεδα, κοντά στα 8 έτη.

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum