| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 08/04/2025

       

 

 

Η BlackRock προβλέπει αυξημένες πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου το επόμενο διάστημα, λόγω της έντασης που έχουν λάβει οι παγκόσμιες εμπορικές συγκρούσεις. Για τον λόγο αυτό, μειώνει σημαντικά τη συμμετοχή της σε μετοχικές τοποθετήσεις, περιορίζοντας την έκθεσή της στο ρίσκο. Όπως και άλλοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, εκτιμά ότι οι αγορές δεν έχουν δει ακόμα το χειρότερο σενάριο, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο επιμένει στη σκληρή γραμμή των δασμών, αλλά συνεχίζει να την κλιμακώνει με νέες απειλές. Οι δασμοί, αντί να λειτουργούν ως «φάρμακο», φαίνεται να εντείνουν το σοκ στις αγορές.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της BlackRock, η ξαφνική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και η έντονη αβεβαιότητα στην πολιτική στάση έχουν προκαλέσει απότομη πτώση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Εξαιτίας της ασάφειας σχετικά με τη διάρκεια αυτής της αβεβαιότητας, ο επενδυτικός κολοσσός μειώνει τον τακτικό του ορίζοντα στους τρεις μήνες, υιοθετώντας μια πιο συντηρητική στάση. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική μείωση των μετοχικών του θέσεων και αυξημένο ενδιαφέρον για βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

 

Το πρόσφατο sell-off στον δείκτη S&P 500 και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ θεωρείται το χειρότερο από την εποχή της πανδημίας, παρά τη σχετική σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας. Όπως σημειώνει η BlackRock, τα risk assets θα συνεχίσουν να πιέζονται μέχρι να υπάρξει κάποια ένδειξη σταθερότητας και σαφήνειας στην πολιτική κατεύθυνση. Η εκτίμηση της BlackRock είναι πως η ανάπτυξη θα δεχθεί χτύπημα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενισχυθούν. Παράλληλα, η Fed φαίνεται να προετοιμάζεται για μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι εκτιμούσε νωρίτερα.

Καθώς η Κίνα έχει ήδη αντιδράσει με δασμούς 34% και άλλα αντίμετρα, και άλλες χώρες ετοιμάζονται να απαντήσουν, η ορατότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση παραμένει περιορισμένη. Η BlackRock εκτιμά ότι η ευρύτερη αβεβαιότητα και η καταστροφή πλούτου που προκαλείται ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα.

Αν και μακροπρόθεσμα η BlackRock διατηρεί την πίστη της στην ηγεσία των αμερικανικών μετοχών – χάρη σε παράγοντες όπως η τεχνητή νοημοσύνη – για την ώρα μειώνει τις τοποθετήσεις της τόσο σε αμερικανικές όσο και σε κινεζικές μετοχές. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη θέση της σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ. Αν η κατάσταση ξεκαθαρίσει ταχύτερα του αναμενομένου, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να αυξήσει εκ νέου το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό της.

Η BlackRock επισημαίνει ότι τα έντονα sell-offs προσφέρουν ευκαιρίες για επιλεκτικές επενδύσεις, παρά τη γενικότερη επιφυλακτικότητα απέναντι στους βασικούς δείκτες. Σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζονται στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη, ειδικά μετά την απόφαση της Γερμανίας να διαθέσει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα. Επιπλέον, μια πιθανή επανάληψη της κοινής έκδοσης ομολόγων από την Ε.Ε., όπως στην πανδημία, θα μπορούσε να ενισχύσει τη μακροοικονομική προοπτική της περιοχής.

Τέλος, η BlackRock προβλέπει ότι οι δασμοί και η δημοσιονομική χαλάρωση θα διατηρήσουν τα επιτόκια και τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμά πως η Fed θα προχωρήσει σε 4-5 μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στα μακροπρόθεσμα ομόλογα λόγω των ελλειμμάτων και των υψηλών επιτοκίων, ενώ βλέπει τον χρυσό ως αποδοτικό μέσο διαφοροποίησης σε αυτό το περιβάλλον.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum