| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 03/12/2025

        

 

 

Η Bank of America εκτιμά ότι το εντυπωσιακό ανοδικό σερί του S&P 500 θα περιοριστεί το 2026, καθώς οι αμερικανικές μετοχές εμφανίζουν πλέον μικρότερα περιθώρια υψηλών αποδόσεων έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια διψήφιων κερδών που έχουν ωθήσει τις αποτιμήσεις σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο S&P 500 προβλέπεται να διαμορφωθεί τον επόμενο Δεκέμβριο κοντά στις 7.100 μονάδες, δηλαδή περίπου 4% υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί περίπου 16% το 2025, μετά από άνοδο τουλάχιστον 23% καθεμιά από τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Η BofA αναμένει ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα σημειώσουν διψήφια αύξηση κερδών το ερχόμενο έτος, ωστόσο οι μετοχές θα αποδώσουν «υποτονικά», ανέφερε σε έκθεσή της η Σαβίτα Σουμπραμανιάν, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών ΗΠΑ και ποσοτικής ανάλυσης, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

 

Αν και η περιορισμένη ηγεσία στην αγορά και οι «φουσκωμένοι» πολλαπλασιαστές παραπέμπουν στη φούσκα του 2000 γύρω από τις dot-com, η Σουμπραμανιάν εκτιμά ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, επισημαίνει τον κίνδυνο «κενού αέρος» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη μετατρέψει σε κερδοφορία τις μεγάλες επενδύσεις τους στην τεχνολογία.

Οι πιο επιφυλακτικές προβλέψεις διατυπώνονται σε μια φάση αυξημένης μεταβλητότητας για τον S&P 500, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης και το εύρος των επερχόμενων μειώσεων επιτοκίων από τη Fed. Παρά την αβεβαιότητα, οι περισσότεροι αναλυτές διατηρούν ανοδικές εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη. Ο S&P 500 είχε υποχωρήσει έως 5% από το ιστορικό υψηλό του τέλους Οκτωβρίου, προτού ανακάμψει στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή αποτιμάται περίπου στις 22 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών — επίπεδο 19% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ο Binky Chadha της Deutsche Bank προβλέπει άνοδο στις 8.000 μονάδες το επόμενο έτος, ενώ ο Mike Wilson της Morgan Stanley τοποθετεί τον δείκτη στις 7.800 μονάδες. Η JPMorgan και η Goldman Sachs δίνουν στόχους 7.500 και 7.600 μονάδων αντίστοιχα, με όλες τις εκτιμήσεις να υποδηλώνουν νέες διψήφιες αποδόσεις για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η Σουμπραμανιάν σημειώνει ότι «η ρευστότητα βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά από εδώ και πέρα η τάση μάλλον θα είναι φθίνουσα», αναφέροντας ως αιτίες τις περιορισμένες επαναγορές μετοχών, την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, πιο συγκρατημένες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και χαλάρωση της Fed μόνο αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.

Η ανάλυσή της περιλαμβάνει και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο: ο S&P 500 να κινηθεί προς τις 8.500 μονάδες, δηλαδή περίπου 24% υψηλότερα από το τρέχον επίπεδο, εφόσον οι εταιρείες υπεραποδώσουν σημαντικά στα κέρδη τους. Υπάρχει όμως και δυσμενές σενάριο, στο οποίο ο δείκτης διολισθαίνει στις 5.500 μονάδες, αν δεν επιβεβαιωθούν οι θετικοί παράγοντες από την τεχνητή νοημοσύνη και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εμφάνισης «φούσκας», η Σουμπραμανιάν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά δεν αναμένει κατάρρευση. Σε σύγκριση με το 2000, η έκθεση των επενδυτών σε μετοχές είναι χαμηλότερη, η αύξηση των εταιρικών κερδών στηρίζει τις αποτιμήσεις και η διάθεση για κερδοσκοπικές, ζημιογόνες επενδύσεις είναι λιγότερο έντονη. Όπως επισημαίνει, «βλέπουμε περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες με την περίοδο του 2000».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum