| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 13/11/2025

    

 

 

Περαιτέρω αναβαθμίσεις για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία προβλέπει η Citi σε νέα έκθεση που εξετάζει τις προοπτικές των κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Η τράπεζα επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης τείνουν να συγκλίνουν, καθώς η θετική οικονομική πορεία της περιφέρειας διατηρεί περιθώρια βελτίωσης, ενώ τα δημοσιονομικά και πολιτικά προβλήματα του «πυρήνα» συνεχίζουν να δημιουργούν καθοδικές πιέσεις.

Η Citi αναμένει νέες αναβαθμίσεις για Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, παρά τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από τους δασμούς στις εξαγωγές. Αντίθετα, εκτιμά ότι χώρες όπως το Βέλγιο και η Αυστρία μπορεί να αντιμετωπίσουν καθοδικούς κινδύνους στις αξιολογήσεις τους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των αυξημένων δημοσιονομικών πιέσεων.

 

Η Γαλλία παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών, μετά την πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αν και το άμεσο κόστος θεωρείται περιορισμένο (μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια φέτος και 1-2 δισ. ευρώ έως το 2026), η Citi επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό: μια μεταρρύθμιση με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος ανεστάλη χωρίς σαφές σχέδιο αντικατάστασης, γεγονός που αντιβαίνει στη γενικότερη τάση της Ευρώπης για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Παράλληλα, η Citi προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, στοιχείο που ενισχύει τις πιέσεις στις αξιολογήσεις, κυρίως από τη Moodys, η οποία ήδη έχει θέσει την προοπτική της χώρας σε «αρνητική». Μια εκτός προγραμματισμού υποβάθμιση θεωρείται πλέον πιθανή.

Για την Ιταλία, η Citi διαπιστώνει θετικές εκπλήξεις στα δημοσιονομικά δεδομένα. Η βελτίωση αποδίδεται στην απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης τύπου Superbonus, στη σταθερή ανάπτυξη που ενισχύει τα φορολογικά έσοδα και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Next Generation EU. Το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ το 2025, επιτρέποντας πιθανώς την έξοδο από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, ενώ η πολιτική σταθερότητα λειτουργεί υποστηρικτικά. Παράλληλα, η Citi δεν αναμένει ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, ενώ η ανάπτυξη εκτιμάται γύρω στο 0,5%, με προσωρινή επιβράδυνση λόγω των αμερικανικών δασμών. Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2% βοηθά στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, ενώ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ιταλικό χρέος παραμένει έντονο. Οι θετικές αυτές βάσεις, σύμφωνα με τη Citi, δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις αξιολογήσεις και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Για την Ισπανία, η Citi προβλέπει συνέχιση της υπεραπόδοσης έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών, με τη στήριξη της αυξημένης προσφοράς εργασίας λόγω μετανάστευσης, των ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των κονδυλίων του NGEU. Παρά τη σημαντική ανάπτυξη, το έλλειμμα διατηρείται γύρω στο 3% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο. Αν και η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ είναι πιο απαιτητική λόγω υψηλών δαπανών, η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη αναμένεται να μειώσει το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Παρά την πολιτική αστάθεια, η Citi εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι περιορισμένες και προβλέπει συνέχιση των αναβαθμίσεων στο προσεχές διάστημα.

                                   

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum