| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 05/09/2022

 

 
Το οικονομικό σχέδιο της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας που πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι θεμελιώδες για την πορεία της οικονομίας και ιδίως για την αποφυγή μίας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό προειδοποίησε η Deutsche Bank λίγες ώρες αφότου η Λιζ Τρας αναδείχθηκε και επίσημα νικήτρια των εκλογών έναντι του αντιπάλου της επίσης από το κόμμα των Συντηρητικών, Ρίσι Σουνάκ.
Δεν είναι απίθανο να δούμε μία «κρίση της στερλίνας», παρότι το βρετανικό νόμισμα κινείται κοντά στο 1,15 δολάρια σήμερα το απόγευμα, όπως τόνισε ο Shreyas Gopal της Deutsche Bank
 

 
«Με το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε ιστορικά επίπεδα, η στερλίνα απαιτεί μεγάλες εισροές κεφαλαίου που θα στηρίζονται σε μία βελτιωμένη επενδυτική εμπιστοσύνη και στην πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Deutsche Bank. 
 
«Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην G10 και επιδεινώθηκαν οι αναπτυξιακές της προβλέψεις. Μία μεγάλη, αδικαιολόγητη και χωρίς εστίαση δημοσιονομική επέκταση, που θα συνοδεύεται από πιθανές αλλαγές στην αρμοδιότητα της τράπεζας της Αγγλίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των πληθωριστικών προβλέψεων – και στη χειρότερη περίπτωση – στην ανάδυση της δημοσιονομικής κυριαρχίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Τρας τις προηγούμενες ημέρες επέρριψε τις ευθύνες για το ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό στην τράπεζα της Αγγλίας και άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναξετάσει την αρμοδιότητα της Τράπεζας. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως αντιτάσσεται στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, βασικό κομμάτι της συμφωνίας μετά το Brexit με την Ε.Ε. και μία κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
 
Μάλιστα, ο Gopal δήλωσε ότι εάν υπάρχει αβεβαιότητα και στο εμπόριο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το μακροοικονομικό τοπίο και θα επιδεινωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. «Μία κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να ακούγεται ακραίο σενάριο, αλλά δεν είναι πρωτοφανές: ένας συνδυασμός μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών, ένα έντονο ενεργειακό σοκ και μία διολίσθηση της στερλίνας εν τέλει υποχρέωσαν τη Βρετανία να καταφύγει στο ΔΝΤ για δάνειο στα μέσα της δεκαετίας του 1970», δήλωσε ο Gopal. «Σήμερα, η Βρετανία διαθέτει κάποιες από τις βασικές γραμμές άμυνας για μία αιφνίδια διακοπή, αλλά ανησυχούμε ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανεξαρτήτως».
 
Πηγή: Money Review, CNBC
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum