| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 07/05/2025

         

 

 

Σε μια νέα ανάλυση, η Goldman Sachs περιγράφει το τρέχον περιβάλλον ως ιδιαιτέρως δυσμενές για τους επενδυτές, προειδοποιώντας ότι η άνοδος των μετοχών ίσως οδηγήσει τελικά σε απότομη πτώση. Η τράπεζα προβλέπει ότι ορισμένοι δασμοί που είχαν προσωρινά ανασταλεί, τελικά θα τεθούν σε εφαρμογή.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει αντοχές πέραν των προβλέψεων μέχρι σήμερα, η αβεβαιότητα που απορρέει από τις πολιτικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως. Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ήδη ανακτήσει σημαντικό έδαφος, αντιστρέφοντας τις βαριές απώλειες που είχαν σημειωθεί μετά την Ημέρα Απελευθέρωσης.

Αν και είναι πιθανό να επιτευχθούν εμπορικές συμφωνίες στο προσεχές διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την ψυχολογία των αγορών, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman παραμένουν συγκρατημένοι. Τονίζουν ότι τα ρίσκα αυξάνονται, προειδοποιώντας για επικείμενες αυξήσεις τιμών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει έντονος.

 

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις πιο επιθετικές δασμολογικές πολιτικές. Μετά την προσωρινή αναστολή "αντιποίνων" για 90 ημέρες και τις εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα, ο Λευκός Οίκος τροποποίησε πρόσφατα τους δασμούς στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, για να αποτραπεί η υπερσυσσώρευση πρώτων υλών όπως χάλυβας και αλουμίνιο και να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις κόστους στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενδέχεται σύντομα να ανακοινωθούν προκαταρκτικές εμπορικές συμφωνίες με επιλεγμένες χώρες. Η σχέση ΗΠΑ–Κίνας δείχνει σημάδια βελτίωσης και η Goldman προβλέπει ότι οι μέσοι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα θα μειωθούν από περίπου 160% σε 60%, με ανάλογες κινήσεις και από την κινεζική πλευρά.

Η σταθερότητα σε αρκετούς οικονομικούς δείκτες προσέφερε στήριξη στις αγορές. Αν και η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ –με στοιχεία από 6 έως 12 Απριλίου– ήταν θετική, θεωρείται ξεπερασμένη. Πιο πρόσφατα δεδομένα για τις αιτήσεις ανεργίας υποδεικνύουν πως η αγορά εργασίας εξακολουθεί να αντέχει. Η Goldman δίνει μικρότερη σημασία στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, το οποίο θεωρείται και ξεπερασμένο και επηρεασμένο από πρόωρες καταναλωτικές και επιχειρηματικές κινήσεις ενόψει των δασμών. Αυτή η συγκυρία συνέβαλε στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Ωστόσο, η Goldman Sachs διατηρεί την πρόβλεψή της για πιθανότητα ύφεσης εντός 12 μηνών στο 45%. Πέρα από την αντιπαράθεση ΗΠΑ–Κίνας, αναμένει ότι οι δασμοί θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι ημιαγωγοί και ίσως και τα πολιτιστικά αγαθά. Υπάρχει επίσης σοβαρό ενδεχόμενο οι "παγωμένοι" δασμοί να τεθούν και πάλι σε εφαρμογή.

Η τράπεζα τονίζει πως είναι σύνηθες σε περιόδους ύφεσης τα μακροοικονομικά στοιχεία να υπολείπονται της πραγματικότητας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρνητικές συνέπειες των πολιτικών Τραμπ δεν έχουν ακόμα πλήρως φανεί.

Αναφορικά με τη Fed, η εικόνα παραμένει αβέβαιη. Η Goldman προβλέπει μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, με δύο επιπλέον μειώσεις να ακολουθούν. Αν και οι επικρίσεις του Τραμπ δεν αναμένεται να προκαλέσουν άμεση αντίδραση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα –ιδιαίτερα αν η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή και οι πληθωριστικές προσδοκίες συγκρατημένες– η Goldman ανησυχεί για πιο βαθιές απειλές κατά της ανεξαρτησίας της Fed. Αν ο Λευκός Οίκος αποκτήσει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου και των μελών της FOMC χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση, τότε η Fed θα διαφοροποιείται αρνητικά από άλλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς. Όπως δείχνουν σχετικές μελέτες, η μειωμένη ανεξαρτησία οδηγεί μακροπρόθεσμα σε δυσμενέστερες πληθωριστικές εξελίξεις.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, η Goldman διατηρεί ήπια στάση. Παρά τη σχετική άνοδο στους δείκτες PMI της μεταποίησης και την έκπληξη στον δομικό πληθωρισμό τον Απρίλιο, θεωρεί ότι η γενική τάση του πληθωρισμού παραμένει καθοδική – εν μέρει λόγω της μετατόπισης της προσφοράς αγαθών από την Κίνα. Ως εκ τούτου, προβλέπει τρεις επιπλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ (των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία), με τελικό επιτόκιο το 1,5% εντός του έτους, και με πιθανούς κινδύνους για βαθύτερη χαλάρωση.

Καταλήγοντας, η Goldman Sachs συμβουλεύει τους επενδυτές να μην ακολουθήσουν το ανοδικό κύμα των αγορών. Παρότι υπάρχουν ελπίδες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των δασμών, ΗΠΑ και Κίνα –που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ– εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω εμπορικού πολέμου. Ακόμη κι αν υπάρξουν νέες εμπορικές συμφωνίες, οι λεπτομέρειες αναμένονται περίπλοκες και δύσκολα θα επιτρέψουν την πλήρη επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα δασμολογικής πολιτικής.

Παράλληλα, η ήδη προκληθείσα ζημιά ενδέχεται να έχει επαρκές βάθος ώστε να επαναφέρει τις ανησυχίες για ύφεση, καθώς τα οικονομικά στοιχεία εξασθενούν. Η πρόσφατη άνοδος των μετοχών και η υπεραπόδοση των κυκλικών κλάδων έναντι των αμυντικών, καθώς και η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου μετοχών, δεν συμβαδίζουν με το μέγεθος των υπαρκτών οικονομικών κινδύνων. Ακόμη και σε περίπτωση αποφυγής ύφεσης, οι αποτιμήσεις –ειδικά στην αμερικανική αγορά– παραμένουν υψηλές.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum