| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 01/05/2025

          

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο τη διαδικασία αναζήτησης νέου διευθύνοντος συμβούλου για να αντικαταστήσει τον Elon Musk στην ηγεσία της εταιρείας.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει κατά 45% από την αρχή του έτους, ενώ οι οικονομικές επιδόσεις της, τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κέρδη, παρουσίασαν έντονη πτώση στο πρώτο τρίμηνο – με τα κέρδη να μειώνονται κατά 71%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση. Την ίδια ημέρα, ο Musk γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τον ρόλο του στην κυβέρνηση Trump και από την υπηρεσία DOGE, ώστε να αφοσιωθεί περισσότερο στην Tesla.

 

Η WSJ επισημαίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η διαδικασία αναζήτησης διαδόχου συνεχίζεται ή αν έχει «παγώσει», ενώ δεν έχει καθοριστεί ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του Musk.

Ωστόσο, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, Robyn Denholm, διέψευσε κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα. Σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της Tesla στην πλατφόρμα X, δήλωσε πως «το διοικητικό συμβούλιο έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Elon Musk» και χαρακτήρισε «εντελώς αναληθή» τον ισχυρισμό ότι έχουν προσληφθεί εξωτερικοί σύμβουλοι για την εξεύρεση νέου CEO.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει επίσης ότι περίπου την ίδια περίοδο, το διοικητικό συμβούλιο φέρεται να ενημέρωσε τον Musk ότι πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην εταιρεία, λόγω της φθίνουσας εμπιστοσύνης των μετόχων και των μελών του συμβουλίου, εξαιτίας της πολιτικής του εμπλοκής. Ο Musk, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αντέδρασε.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Wedbush Securities θεωρούν ότι ο Musk πήρε τη σωστή απόφαση επικεντρώνοντας ξανά την προσοχή του στην Tesla, εκτιμώντας ότι αυτή η κρίση έχει παρέλθει και προβλέπουν ότι θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον για μία πενταετία. Σύμφωνα με σχετική τους έκθεση, «οι φωνές λογικής επικράτησαν» και το διοικητικό συμβούλιο δεν προσπαθεί πλέον να τον αντικαταστήσει.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο πρόεδρος Trump ευχαρίστησε δημόσια τον Musk για την προσφορά του στην κυβέρνηση. Αν και ο επίσημος ρόλος του αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ο Musk εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό. Ο Trump τον επαίνεσε, λέγοντας: «Μπορεί κάποιοι να σου φέρθηκαν άδικα, αλλά σε εκτιμούν βαθύτατα. Ήσουν τεράστια βοήθεια».

Ο Musk, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, απάντησε φορώντας δύο καπέλα ταυτόχρονα, κάνοντας υπαινιγμό για τους πολλαπλούς ρόλους του: «Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, λένε ότι φοράω πολλά καπέλα».

Παρά τις σχέσεις του με τον Trump, οι κυριότερες επικρίσεις για την πολιτική του δραστηριοποίηση προέρχονται από την πλευρά της Tesla. Οι διαδηλώσεις έξω από τα καταστήματα της εταιρείας είναι πλέον συχνό φαινόμενο, ενώ η εικόνα της Tesla ως πρωτοπόρου εταιρείας στον οικολογικό τομέα έχει δεχτεί πλήγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για την πολυσχιδή ενασχόληση του Musk υπήρχαν και πριν την εμπλοκή του στον πολιτικό χώρο. Το 2022 απέκτησε το Twitter (το οποίο μετονόμασε σε X), αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του χρόνου του σε αυτήν τη δραστηριότητα. Παράλληλα, παραμένει CEO της SpaceX, η οποία διατηρεί σημαντικά συμβόλαια με την κυβέρνηση και επωφελείται από τις σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο.

Η Tesla, επιπλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ–Κίνας. Ο Musk έχει ταχθεί κατά των υψηλών δασμών και η εταιρεία αναμένεται να ωφεληθεί από τη χαλάρωση των περιορισμών, καθώς παράγει στις ΗΠΑ αλλά εισάγει μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων, που επρόκειτο να επιβαρυνθούν με δασμούς 25% – κάτι που τελικά φαίνεται να αναβάλλεται.

Μήπως θέλει και ο ίδιος να αποχωρήσει;

Η WSJ αποκαλύπτει επίσης ότι ο ίδιος ο Musk έχει αφήσει να εννοηθεί σε έμπιστο συνεργάτη του ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι CEO της Tesla. Η βασική του ανησυχία φαίνεται να είναι ότι ο διάδοχός του ίσως δεν μπορέσει να πραγματοποιήσει το όραμά του για μετατροπή της Tesla σε εταιρεία αυτόνομων οχημάτων.

Ενδεχομένως όμως να έχει επιπλέον κίνητρα για αποχώρηση, ειδικά μετά την πρόσφατη δικαστική ήττα του σχετικά με το τεράστιο πακέτο αποδοχών του – το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί ποτέ σε εισηγμένη εταιρεία. Ο Musk κατέχει σήμερα 410 εκατομμύρια μετοχές, δηλαδή το 12,8% της Tesla, ενώ έχει δικαιώματα αγοράς επιπλέον 304 εκατομμυρίων μετοχών, βάσει παλαιότερης συμφωνίας.

Ωστόσο, τα δικαστήρια του Ντέλαγουερ έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές αυτό το πακέτο αμοιβών. Εφόσον τελικά του χορηγηθούν τα συγκεκριμένα δικαιώματα, ο Musk θα αυξήσει τη συμμετοχή του στο 22,2% της εταιρείας.

Στη δίκη του 2022, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Tesla είχαν υποστηρίξει πως η διατήρηση της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος του Musk ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της εταιρείας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum