| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 19/04/2024

 

 

Σε λεπτές ισορροπίες κινούνται αυτή τη στιγμή οι αγορές, με το βλέμμα σταθερά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που διαμορφώνονται από την έκβαση του κύκλου αντιποίνων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

 

 

Οι αντιδράσεις στις διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, από πετρέλαιο έως μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και κρυπτονομίσματα είναι ελεγχόμενες και σχετικά ήπιες. Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που οι επιθέσεις αντιποίνων εξελιχθούν σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, ωθώντας τις τιμές πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Χαρακτηριστική η κίνηση των τιμών πετρελαίου, που μετά την είδηση της επίθεσης του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους αυξήθηκαν περισσότερο από τρία δολάρια για να χάσουν εν συνεχεία έδαφος και να περάσουν ξανά σε άνοδο, παραμένοντας ωστόσο σε ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 86 έως άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Προς το παρόν, η επαρκής προσφορά στην αγορά περιορίζει τον αντίκτυπο στις τιμές τιμές πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές. «Εν απουσία περιστατικών που θα περιορίσουν την προσφορά ή θα διακόψουν τη διέλευση στα Στενά του Ορμούζ, ο αντίκτυπος των συγκρούσεων παραμένει ελεγχόμενος», σημειώνει ο Τάμας Βάργκα της PVM. 

Eπιπλέον, παρά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό, γεγονός που θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι αποφεύχθηκε και πάλι η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή. «Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπήρξε τουλάχιστον μέχρι στιγμής μία ισχυρή δήλωση αντιποίνων από το Ιράν», αναφέρει ο Μοχίτ Κούμαρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies. 

Αγορές κρατικών ομολόγων

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου πέντε μηνών εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς ξεθώριασε η ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό, την ώρα που οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ μετά τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ. 

Ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν και τον κίνδυνο μίας πιο επιθετικής στάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ σε ένα σενάριο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, που θα ωθούσε τις τιμές πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

«Σε μία μεγαλύτερη σύγκρουση, οικονομολόγοι επισημαίνουν τον κίνδυνο καθυστέρησης των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ ή ακόμη και τον κίνδυνο νέας ανόδου των επιτοκίων», αναφέρει ο Σπία Σάλιμ, στρατηγικός αναλυτής της BofA.

Τώρα, οι αγορές περιμένουν λιγότερες από τρεις μειώσεις των επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης το 2024. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με άνοδο 1,5 μονάδων βάσης στο 2,51% αφού όμως αρχικά άγγιξε το 2,52%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου. Στη γερμανική διετία, η απόδοση επέστρεψε ξανά πάνω από το 3%. 

Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 15 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από τα μέσα Μαρτίου, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στην αμερικανική αγορά την τελευταία εβδομάδα. Το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στις 210, αφού αρχικά περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εννέα ημερών. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκλεισε στο 3,90% με άνοδο δύο μονάδων βάσης, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 138 μονάδες βάσης, αγγίζοντας ωστόσο προς στιγμή και τις 144, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία έφθασε στο 3,57% με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ανήλθε στο 3,09%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ. ευρώ. 

Με μικρή πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, αν και υψηλότερα από τα χαμηλά της συνεδρίασης, ενώ ο γαλλικός «γίγαντας» καλλυντικών L’Oreal γνώρισε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιανουάριο, στον απόηχο των πολύ θετικών αποτελεσμάτων του. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πολύ μικρή πτώση 0,1%, όμως σε εβδομαδιαία βάση γνώρισε την χειρότερη επίδοση από τα μέσα Ιανουαρίου, λόγω του νέου γύρου γεωπολιτικών εντάσεων, που απομάκρυνε τους επενδυτές από το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στο 2024, ο δείκτης οδεύει προς την πρώτη του μηνιαία απώλεια από τον Οκτώβριο.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,53% στις 17.742,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 διολίσθησε 0,01% στις 8.022,41 μονάδες ενώ ο αγγλικός FTSE 100 κέρδισε 0,24% στις 7.895,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε 0,33% στις 10.729,50 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,12% στις 33.922,16 μονάδες.

Ο κλάδος τεχνολογίας υποχώρησε 1,7% με την ελβετική Comet Holding να χάνει 3,4% της αξίας της μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Ο κλάδος γνώρισε το χειρότερο πλήγμα αυτή την εβδομάδα μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα της ASML Holding. 

Αντίθετα, ο κλάδος τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε 1%, με οδηγό τα κέρδη 4% της φινλανδικής Elisa μετά τα θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

Η μεταβλητότητα πάντως στην αγορά χτύπησε «κόκκινο», με τους σχετικούς δείκτες που παρακολουθούν τις έντονες διακυμάνσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες ενεργητικού, το ελβετικό φράγκα ενισχύθηκε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου μετά την είδηση της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, για να χάσει εν συνεχεία τα περισσότερα κέρδη του, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και το γιέν. Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, από τις 106,35 μονάδες υποχώρησε κάνω από τις 106. 

Το bitcoin υποχώρησε αρχικά κάτω από τα 60.000 δολάρια για να ανακάμψει αργότερα πάνω από τα 64.000 δολάρια. 

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum