| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 29/12/2022

 

 

To 2022 είναι μια χρονιά που πολλοί επενδυτές θα θέλουν ξεχάσουν. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια και τα αυξημένα επιτόκια που μεταξύ άλλων εκτόξευσαν και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πολλές προσεκτικά σχεδιασμένες επενδυτικές στρατηγικές βγήκαν εκτός στόχων. Όπως όμως συμβαίνει πάντα και το 2022 υπήρχαν νικητές και χαμένοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οι εξής: 

 

 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι 

Μια καλή χρονιά για την αμυντική βιομηχανία 

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τα ευρωπαϊκά κράτη έσπευσαν να αυξήσουν τους εξοπλισμούς τους. Το αποτέλεσμα ήταν η γερμανική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Rheinmetall AG να καταγράψει άνοδο 130% και να αναδειχθεί ως η ευρωπαϊκή μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις. Άλλες ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου όπως η Thales, Dassault Aviation και SAAB κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 60% με 80%. 

Οι πετρελαϊκές στην κορυφή 

Το μπουμ των κλάδων της λεγόμενης «παλαιάς οικονομίας» όπως το πετρέλαιο και οι εξορυκτικές οδηγήσαν τον υποκλάδο της ενέργειας του Stoxx 600 στο να καταγράψει την καλύτερη επίδοση της χρονιάς με άνοδο 30%. Η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου κατά το πρώτο μισό της χρονιάς και οι εταιρείες πετρελαίου που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται προχώρησαν σε επαναγορές μετοχών. Οι αναλυτές αναμένουν αποδόσεις της τάξης του 20% το 2023 για τα μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Shell και η BP, αν και στη πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν. 

Ο τραπεζικός κλάδος 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κλείνουν δυνατά τον χρόνο, καθώς έχοντας κερδίσει 19% μόνο το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αντιστρέφουν τις απώλειες που κατέγραφαν μέχρι τότε. Τα ισχυρά αποτελέσματα βοήθησαν τις τράπεζες στο να μαζέψουν κεφάλαια τα οποία μπορούν να επιστρέψουν στους επενδυτές, ήδη ορισμένες όπως η Banco Santander και η UBS έχουν ανακοινώσει επαναγορές μετοχών. Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και το 2023. Οι μισοί Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America το Νοέμβριο δήλωσαν ότι βλέπουν τις τραπεζικές μετοχές ως επενδυτικό καταφύγιο. 

Τα κέρδη των φαρμακευτικών 

Σημαντικές αποδόσεις κατέγραψαν και οι μετοχές των φαρμακευτικών. Η AstraZeneca με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων κατά του καρκίνου, κέρδισε πάνω από 30% φέτος, ενώ η Novo Nordisk είδε τη μετοχή της να αυξάνεται κατά 25% καθώς η ζήτηση για το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας Wegovy ξεπέρασε την προσφορά. Το ράλι του Big Pharma μπορεί να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά με τους αναλυτές να αναμένουν πολλά νέα στις κλινικές δοκιμέςν, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου του πνεύμονα από την AstraZeneca. 

Οι μεγάλοι χαμένοι 

Το Real Estate ξεφουσκώνει

Ο κλάδος του real estate κατέγραψε αυτή τη χρονιά την πιο απότομη πτώση του από το 2008. Καθώς οι αξίες των ακινήτων υποχωρούν και τα κόστη χρηματοδότησης αυξάνονται λόγω της ανόδου των επιτοκίων, τα χειρότερα μπορεί να βρίσκονται μπροστά για μια αγορά που έχει φουσκώσει τα τελευταία χρόνια λόγω του φθηνού δανεισμού. 

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, ή SBB, παρουσίασε την χειρότερη επίδοση του υποδείκτη ακινήτων, καταγράφοντας απώλειες άνω του 70%. Η Σουηδία που διαθέτει μερικές από τις εταιρείες ακινήτων με τον υψηλότερο δανεισμό μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το τι θα γίνει σε άλλες αγορές. 

Τα προβλήματα της Credit Suisse 

Μετά από μια σειρά σκανδάλων, η Credit Suisse είχε μια ακόμη δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από την απώλεια πελατών και πτώση της μετοχής της. Η τράπεζα έχασε περίπου το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησής της μέσα σε μια ημέρα, αφού ανακοίνωσε ζημιές της τάξης των 4 δισ. δολαρίων. Κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες με τον Άντριου Κουμπς της Citi να προβλέπει ότι η Credit Suisse θα έχει βαριές απώλειες το 2023. 

Το κόστος ζωής χτυπά το λιανεμπόριο 

Ο κλάδος του Λιανεμπορίου του Stoxx 600 είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της χρονιάς, καταγράφοντας πτώση 30% καθώς η ακρίβεια οδηγεί τους καταναλωτές στο να μειώνουν τις δαπάνες τους ενώ το λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες αυξάνεται. Κανένα από αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. 

Τα σούπερ μάρκετ και οι αλυσίδες τροφίμων έδειξαν ιδιαίτερες αντοχές καθώς οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στα βασικά είδη. Όμως, οι εταιρείες ρούχων, ειδικά στη Βρετανία δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα με τη Mark & Spencer και τη JD Sports Fashion να καταγράφουν απώλειες άνω του 40%.

Πηγή: Bloomberg, MR

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum