| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 17/05/2023

 

 

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνει, για πρώτη φορά, ότι η πολλή δουλειά σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, 745.000 άτομα πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό και καρδιά, γιατί δούλευαν πολλές ώρες.

 

 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι ζουν στη ΝΑ Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού κινδυνεύουν περισσότερο, με την τάση να επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όταν κάποιος δουλεύει 55 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα αντιμετωπίζει 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει καρδιά, σε σύγκριση με όσους δουλεύουν 35-40 ώρες την εβδομάδα.

Μάλιστα, οι Ιάπωνες έχουν και ένα όνομα για τον θάνατο από υπερβολική δουλειά, καθώς 10.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό στη χώρα, δουλεύοντας 60 με 70 ώρες την εβδομάδα. Το λένε karoshi.

Πώς θα καταλάβετε εάν δουλεύετε υπερβολικά πολύ; Σύμφωνα με το Forbes υπάρχουν δέκα σημάδια που πρέπει να σας χτυπήσουν το καμπανάκι.

1. Βιάζεστε. Σας φαίνεται ότι τίποτα δεν γίνεται αρκετά γρήγορα. Όσο περισσότερα διαγράφετε από τη λίστα σας, τόσο καλύτερα νιώθετε, ενώ εάν ένα project βρίσκεται σε εκκρεμότητα, νιώθετε αγχωμένοι και δυσκολεύεστε να ηρεμήσετε.

2. Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα. Δυσκολεύεστε να μοιράσετε αρμοδιότητες σε άλλους γιατί ανησυχείτε ότι εάν ζητήσετε βοήθεια, αυτό θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας ή ανικανότητας. Πιστεύετε ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει κάτι όσο καλά θα το κάνατε εσείς και έτσι επιδιώκετε να δουλεύετε μόνοι σας, για να κάνετε τα πάντα με τον δικό σας τρόπο.

ADVERTISEMENT

3. Τελειομανία. Θέτετε υπεράνθρωπα στάνταρ τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Δεν δικαιολογείτε κανένα λάθος. Όμως, ένας τελειομανής είναι πολύ δύσκολος στη συνεργασία, γιατί τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για αυτόν. Αυτά τα μη ρεαλιστικά στάνταρ οδηγούν στην αποτυχία αλλά και στον θυμό απέναντι στους συναδέλφους.

4. Εντάσεις στις σχέσεις. Συνηθίζετε να ξεχνάτε, να αγνοείτε ή να υποτιμάτε τη σημασία των οικογενειακών δραστηριοτήτων και παραδόσεων. Χάνετε την παράσταση του παιδιού σας ή ξεχνάτε την επέτειο του γάμου σας. Ακόμα και εάν καταφέρετε να είστε παρόντες, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη στιγμή, γιατί το μυαλό σας είναι στη δουλειά ή το κινητό σας χτυπά συνεχώς.

5. Ξενύχτια και σερί πολλών ωρών δουλειάς. Πιθανότατα χρειάστηκε κάποιες φορές να δουλέψετε υπερωρίες για να προλάβετε κάποια προθεσμία. Φορτώνετε συνεχώς τον εαυτό σας με deadlines και νιώθετε «ανεβασμένος» όταν δουλεύετε παραπάνω για να τις προλάβετε. Μετά από ένα ξενύχτι δουλειάς, μπορεί να κοιμηθείτε με τα ρούχα, όπως ένας αλκοολικός όταν πίνει. Και παρότι οι αγαπημένοι σας διαμαρτύρονται, εσείς τσεκάρετε το κινητό σας κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης, σαν να χρειάζεστε τη «δόση» σας.  

6. Διαρκής ανησυχία. Έχετε συνεχώς μία φωνή μέσα στο κεφάλι σας που σας λέει ότι δεν έχετε κερδίσει το δικαίωμα να χαλαρώσετε. Θεωρείτε ότι η διασκέδαση είναι ένα μη παραγωγικό χάσιμο χρόνου.  Πιστεύετε ότι οι δραστηριότητες αναψυχής είναι περιττές και έτσι μετατρέπετε τα χόμπι και τη διασκέδασή σας σε κάτι παραγωγικό ή σε μία δραστηριότητα που βγάζει χρήματα. Οι φιλίες σας γίνονται συνεργασίες.

7. Παθαίνετε «brownouts». Τα «brownouts» είναι ό,τι τα blackouts για τους αλκοολικούς. Όταν αφοσιώνεστε στη δουλειά, εμφανίζετε κενά μνήμης, γιατί το μυαλό σας είναι απασχολημένο με διάφορα θέματα. Αγνοείτε το εδώ και τώρα και ξεχνάτε προηγούμενες συζητήσεις ή meetings, γιατί ο νους σας είναι κολλημένος κάπου. Όταν οδηγείτε μιλώντας στο κινητό για δουλειά, μπορεί να παραβιάσετε ταμπέλες stop, να περάσετε τον προορισμό σας ή να καταλήξετε ασυναίσθητα σε κάποιο μέρος το οποίο δεν γνωρίζετε.

8. Ανυπομονησία. Μισείτε να περιμένετε και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βρεθείτε πιο μπροστά στην ουρά στο σούπερ μάρκετ ή κάπου αλλού. Όταν περιμένετε στον προθάλαμο ενός ιατρείου, χτυπάτε νευρικά τα δάχτυλά σας, κοιτάζετε το κινητό ή γράφετε στο laptop σας.

9. Νιώθετε ανεπαρκείς. Ψάχνετε την αυτο-επιβεβαίωση και την αποδοχή των άλλων μέσω των επιδόσεων και των επιτευγμάτων σας. Η αίσθηση ανεπάρκειας και η χαμηλή αυτοπεποίθηση σας κάνουν να ρίχνετε όλο το βάρος στην παραγωγικότητά σας, με κάθε κόστος, επιζητώντας αποτελέσματα που θα σας «ανεβάσουν», έστω και προσωρινά.

10. Αμελείτε τον εαυτό σας. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι στον πάτο της λίστας των προτεραιοτήτων σας. Καταφεύγετε στο junk food, τρώτε βιαστικά το μεσημεριανό σας μπροστά από την οθόνη ή και παραλείπετε εντελώς κάποια γεύματα. Σταματάτε να ασκείστε και κοιμάστε άστατες ώρες. Ακόμα και όταν εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή γαστρεντερικά προβλήματα, τα αγνοείτε. Ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού σας ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα, επιλέγετε να το αρνείστε και να δίνετε προτεραιότητα στη δουλειά.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum