| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 26/01/2023

 

 

Με τον πληθωρισμό να «καλπάζει», την ακρίβεια να σαρώνει και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να έχει μειωθεί σημαντικά οι Έλληνες «βάζουν χέρι» στις αποταμιεύσεις για να ανταπεξέλθουν στις διογκωμένες υποχρεώσεις και στις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες.

 

 

Οι αποταμιεύσεις που είχαν αυξηθεί σημαντικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, αποτελέσαν μετά την ενεργειακή κρίση, ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία των νοικοκυριών.

Οι Έλληνες κατέφυγαν στη λύση των «έτοιμων» για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και κυρίως να καλύψουν τις μεγάλες δαπάνες που έχουν προκύψει σ’ όλο το φάσμα των υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων τους.

Τα στοιχεία

Όπως σχολιάζει και ο Ο.Τ. σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά- που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα- ήταν 2,6% το γ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με 4,8% το 3ο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο φετινό 11μηνο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν κατά 3,95 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η άνοδος είχε προσεγγίσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μία λογική επιβράδυνση, δεδομένης της μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι τρεις καταλύτες

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, τρεις ήταν την εφετινή χρονιά οι καταλύτες ώθησης των μεγεθών σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα:

Πρώτον, η αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά 8 δισ. ευρώ περίπου, χρήματα που εν πολλοίς κατέληξαν στους λογαριασμούς της πελατείας των τραπεζών, κυρίως στις επιχειρήσεις

Δεύτερον, η ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ του 2019

Τρίτον, η άνοδος της απασχόλησης, η οποία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε έως και το τέλος Οκτωβρίου κατά 3,5% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2021 (+140.000 εργαζόμενοι)

Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επίδρασε η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα 13,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum