| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 26/01/2023

 

 

Σε πονοκέφαλο διαρκείας εξελίσσεται η «μάχη» στα σούπερ μάρκετ, με τις τιμές να καλπάζουν και τη μία αύξηση να διαδέχεται την άλλη και να μην υπάρχει στο ορίζοντα η προοπτική αποκλιμάκωσης.

 

 

Για την μέση ελληνική οικογένεια η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αναδεικνύεται σαν μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στα ψώνια τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Με βάση τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Eurostat στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης για τα είδη διαστροφής είναι αυξημένες σε τέτοια επίπεδα που όντως υπολείπεται του αντίστοιχου δείκτη που διαμορφώνεται σε χώρες της ΕΕ, αλλά και του μέσου όρου.

Όπως γράφει το Money Review:

Αλλάζει ο τρόπος αναγραφής των τιμών 

Στην κυβέρνηση, πάντως, και ειδικά στο υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούν τρόπος αναχαίτισης της ακρίβειας. Eτσι ένα από τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι η αλλαγή στον τρόπο αναγραφής των τιμών, έτσι ώστε να αποφεύγεται το τρικ που τελευταία χρησιμοποιούν κάποιες βιομηχανίες, με την μείωση της ποσότητας, ώστε να φαίνεται πιο μικρή η αύξηση που επιβάλλεται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα εν στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής είναι αυξημένος για τον Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και τρέχει με ρυθμό 15,6%.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ, διαμορφώνεται σε 18,2%, ενώ υψηλότερος από την Ελλάδα είναι σε χώρες όπως η Γερμανία με 20,5%, η Πορτογαλία με 20,4% και η Ισπανία με 15,90%, ενώ αντίθετα χαμηλότερος είναι στην Ιταλία με 13,3%.

Εκείνο, πάντως, που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα να μοιάζει ίσως περισσότερο δύσκολη σε σχέση με τις άλλες χώρες, είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα που έχουν περίοπτη θέση στο οικογενειακό καλάθι, είναι πολύ υψηλές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.

Για παράδειγμα, η τιμή για το γιαούρτι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην ΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.

Ανοδος σε κρέας και γαλακτοκομικά 

Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%.

Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum