| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 22/04/2024

 

 

Τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης καταγράφει μεγάλη έρευνα της Microsoft που «έτρεξε» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023.

 

 

Το statista.com αναφέρει πως εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI, η γεννήτρια εικόνων Midjourney ή ο Claude -το chatbot που δημιουργήθηκε από την AI startup Anthropic- χρησιμοποιούνται για την παραγωγικότητα και τη δημιουργία, αλλά και όλο και περισσότερο για απάτες και καταχρήσεις.

Μεταξύ αυτού του νέου κύματος κακόβουλου περιεχομένου, τα deepfakes είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα. Αυτά τα τεχνητά παραγόμενα κομμάτια οπτικοακουστικού περιεχομένου περιλαμβάνουν απάτες ψηφοφόρων μέσω της μίμησης πολιτικών ή τη δημιουργία μη συναινετικών πορνογραφικών εικόνων διασημοτήτων.

Το 71% των ερωτηθέντων σε 17 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούσαν πολύ ή λίγο για τις απάτες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Χωρίς να διευκρινίζεται περαιτέρω τι συνιστά αυτού του είδους την απάτη, το πιθανότερο είναι να συνδέεται με κάποιο που υποδύεται ένα πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ή έναν στενό γνωστό των ερωτηθέντων.

Στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν τα deepfakes και η σεξουαλική ή διαδικτυακή κακοποίηση με ποσοστό 69%.

Οι ψευδαισθήσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες ορίζονται ως chatbots όπως το ChatGPT που παρουσιάζουν μη λογικές απαντήσεις ως γεγονότα λόγω προβλημάτων με το εκπαιδευτικό υλικό, έρχονται στην τέταρτη θέση, ενώ οι ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων, οι οποίες σχετίζονται με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που εκπαιδεύονται σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα χρηστών χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση με 62%.

Συνολικά, το 87% των ερωτηθέντων ανησυχούσε τουλάχιστον λίγο για ένα προβληματικό σενάριο τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά την τεράστια αγορά της τεχνητής νοημοσύνης -η οποία εκτιμάται από διάφορες πηγές ότι θα ανέλθει μεταξύ 300 και 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024- τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η αγνόηση των πιθανών παγίδων και κινδύνων της θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για την κοινωνία στο σύνολό της.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η πολιτική. Με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν το φθινόπωρο, το τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι βέβαιο ότι θα είναι γεμάτο από τεχνητά παραγόμενη παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση.

Πηγή: statista.com

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum