| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 17/12/2022

 

 

Με μία μόνο βασική εκκρεμότητα, τον τρόπο κάλυψης των ζημιών που θα προκύψουν από την διαχείριση των κόκκινων δανείων της, οδεύει η Attica Bank προς την γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 473 εκατ. ευρώ.

 

 

Πρόκειται για τα απαραίτητα καύσιμα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των ισολογισμού και μετασχηματισμού της.

 

Το πιστωτικό ίδρυμα υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην Τράπεζα της Ελλάδας το εγκριθέν από το διοικητικό της συμβούλιο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο της περιόδου 2022 – 2025, στο οποίο είναι ενσωματωμένο και το σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής της επάρκειας.

 

Επιπλέον, στην κεντρική τράπεζα βρίσκονται από την Πέμπτη οι επιστολές δέσμευσης των βασικών της μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ellington, ΤΜΕΔΕ) για την κάλυψη της αύξησης κατά το ποσοστό που κατέχουν σήμερα.

 

Σημειώνεται πάντως ότι η καθυστέρηση της Ellington να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος την δική της επιστολή, για λόγους που συνδέονται κατά τα φαινόμενα με τις αντιρρήσεις της ως προς το πλάνο διαχείρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων της τράπεζας, έφερε στο προσκήνιο εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της Attica Bank.

 

Ειδικότερα, η Thrivest Holding, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, διερεύνησε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην έκδοση νέων μετοχών, σε περίπτωση που η Ellington αποσυρόταν από τη διαδικασία.

 

Σύμφωνα με κύκλους της βασικού μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας με ποσοστό 33%, «είναι αληθές ότι το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσαμε στα ΜΜΕ το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, εξετάζοντας εάν άξιζε να ασχοληθούμε επενδυτικά, σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς μετόχους της δεν συμμετείχε σε αυτήν»

 

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι μετά την δέσμευσή τους για συμμετοχή στην κεφαλαιακή ενίσχυση, η Thrivest Holding «δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με πιθανή επενδυτική της συμμετοχή στην τράπεζα».

 

Το νέο ΔΣ

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό της συμβούλιο της Attica Bank με στόχο την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ώστε να υποβληθεί και αυτό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Σε αυτή τη φάση υπάρχουν διαφωνίες για το πλάνο, καθώς από αυτό επηρεάζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να εισφέρει ο ιδιώτης μέτοχος, η Ellington, για το καθάρισμα του ισολογισμού της.

 

Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την προγραμματισμένη για τις 30 Δεκεμβρίου γενική συνέλευση των μετόχων της μη συστημικής τράπεζας.

 

Ο μετασχηματισμός

 

Η άντληση των φρέσκων κεφαλαίων θα χρηματοδοτήσει το πλάνο μετασχηματισμού της Attica Bank, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μίας καθαρής από κόκκινα δάνεια τράπεζας, με μοντέλο λειτουργίας και δίκτυο καταστημάτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες της digital εποχής και ανθρώπινο δυναμικό επαρκώς καταρτισμένο για την προώθηση των εργασιών της στην εγχώρια αγορά.

 

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα σχήμα αποδοτικό και ικανό να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ιδιαιτέρως σε τομείς που οι μεγάλες τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση για δανεισμό.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η ανάδειξη της νέας διοικητικής ομάδας που θα τρέξει το εγχείρημα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum