| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 02/01/2023

 

 

Δέκα χρόνια πριν, όταν ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος προσπαθούσε να σταθεί στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, ουδείς μπορούσε να προσβλέψει τις «χρυσές» ημέρες που θα έρχονταν.  Για την ακρίβεια ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα ακολουθούσε μια δεκαετία, κατά την οποία οι έξι τραπεζικοί κολοσσοί θα αποκόμιζαν κέρδη της τάξης των τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, η JPMorgan Chase & Co., η Bank of America Corp., ακόμη και η ταλαιπωρημένη Wells Fargo & Co. είναι σε καλό δρόμο να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη αυτά τα 10 χρόνια από τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.. Η Citigroup Inc., η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley δεν είναι πολύ πίσω και οι έξι μαζί είναι έτοιμες να κάνουν ακόμη περισσότερα την επόμενη χρονιά.

Σιωπηρή «έκρηξη κερδών»

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής του κόσμου ήταν στραμμένο στις δύσκολες μέρες της Silicon Valley, οι τράπεζες κέρδιζαν δυναμική. Δεν υπάρχει ένας τρόπος να εξηγηθεί πώς τα κατάφεραν: Η αστάθεια οδήγησε τις συναλλαγές της Wall Street, οι επενδυτικοί τραπεζίτες σημείωσαν έκρηξη συναλλαγών και ο Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τα κέρδη μειώνοντας τους φόρους. Και επίσης δεν υπάρχουν αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κλάδο.

«Μερικές φορές υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι το γεγονός ότι κέρδισαν τόσα πολλά είναι κάπως τρομερό, και απλά δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό», είπε η Betsy Duke, πρώην διοικητής της Federal Reserve που προήδρευσε στο διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo μέχρι το 2020. «Σχετικά με όλα όσα θα μπορούσε να ρίξει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ριχτεί σε αυτό τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτές οι τράπεζες όχι απλώς έχουν επιβιώσει, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ευδοκιμήσει».

Σε μια δεκαετία οργής του κοινού για τις τράπεζες, σκληρότερους κανόνες, γεωπολιτική καταστροφή, πανδημία και κάποιες ύπουλες μεταβολές της αγοράς, οι τράπεζες «κατάφεραν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά και όχι μόνο να τα αντιμετωπίσουν, αλλά να κερδίσουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», είπε χαρακτηριστικά η Duke.

Ορόσημο

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ότι οι έξι τράπεζες πλησιάζουν γρήγορα σε αυτό το κατόρθωμα – 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια περίοδο 10 ετών – και ότι εάν δεν φτάσουν στο ορόσημο στο τέλος αυτού του μήνα, θα το κάνουν κάποια στιγμή στις πρώτες εβδομάδες του 2023 Δεν είναι μόνο η κλίμακα του κέρδους που είναι τόσο εκπληκτικό, ωστόσο, αλλά η ικανότητα της βιομηχανίας να ξεπερνά τα σκάνδαλα και να ευδοκιμεί εκ νέου.

Πριν από δέκα χρόνια, η JPMorgan, τώρα η πιο κερδοφόρα και πολύτιμη τράπεζα των ΗΠΑ με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, βρισκόταν σε δεινή θέση μετά το φιάσκο συναλλαγών London Whale. H Wells ήταν στην κορυφή των έξι μεγάλων, το πιο πολύτιμο και το μοναδικό μέλος της ομάδας με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και τα κέρδη της αργότερα εκτροχιάστηκαν λόγω των αποκαλύψεων καταχρήσεων καταναλωτών, οι αναλυτές βλέπουν ότι πλησιάζει σε αυτό το επίπεδο ξανά το 2023.

Αυτό που δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών είναι το γενικό περίγραμμα της επιχείρησης: οι τράπεζες πωλούν μετοχές και ομόλογα, εμπορεύονται χρηματοοικονομικά μέσα, συμβουλεύουν για εξαγορές εταιρειών, διαχειρίζονται τον πλούτο, διαχειρίζονται πληρωμές και δανείζουν.

Πληρώνοντας για σκάνδαλα

Για να βγουν από τη σκιά της παγκόσμιας κρίσης, οι τράπεζες έπρεπε να πληρώσουν. Το 2014, η Bank of America συμφώνησε σε διακανονισμό ρεκόρ ύψους 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τερματισμό των ερευνών σε κακές πρακτικές στεγαστικών δανείων, ξεπερνώντας τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια της JPMorgan. Μέχρι τότε, ορισμένες τράπεζες ανακάλυπταν νέες φλέβες κέρδους που τις έφεραν σε μπελάδες.

Οι εργαζόμενοι στο Wells Fargo, υπό την πίεση να επιτύχουν τους στόχους πωλήσεων, δημιούργησαν εκατομμύρια λογαριασμούς για πελάτες που δεν τους είχαν ζητήσει, το πιο διάσημο σε μια σειρά σκανδάλων που τελικά κάλυψαν τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις της. Και στη Μαλαισία, η Goldman Sachs ολοκλήρωσε την άντληση δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013 για ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο γνωστό ως 1MDB, το οποίο στη συνέχεια λεηλατήθηκε από μια ομάδα συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum