| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 20/01/2023

 

 

Στην κατάρτιση των επιχειρησιακών στόχων της επόμενης τριετίας που θα παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες στην επενδυτική κοινότητα θα επικεντρωθούν οι τραπεζικές διοικήσεις μετά την χθεσινή συνάντησή τους με τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) Αντρέ Ενρία στην Αθήνα.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Όπως γράφει το Βήμα, από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με την επιστροφή των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα για πρώτη φορά από το 2011, αλλά και οι ισχυρές επιδόσεις του κλάδου σε επίπεδο κερδοφορίας.

Διανομή μερίσματος

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της διανομής μερίσματος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην φέρει αντιρρήσεις σε αυτό ο SSM, θα πρέπει να πειστεί από τα στοιχεία ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πετύχουν στις επόμενες χρήσεις κέρδη ικανά για τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022 τον ερχόμενο μήνα, τα οποία θα συνοδευθούν από τα business plans της περιόδου 2023 – 2026.

Σημειώνεται ότι στη διανομή μερίσματος στοχεύουν εφέτος Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα το επιχειρήσουν του χρόνου.

«Ο επόπτης θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνεται την ανωμαλία της μηδενικής επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους για τόσα πολλά χρόνια» υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.

«Δόθηκαν κατευθύνσεις και με βάση αυτές θα κινηθούμε για το σχεδιασμό της στρατηγικής μας από εδώ και στο εξής» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τι συζητήθηκε

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομισματικής αρχής, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.

Ο κ. Ενρία συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με την υποστήριξη του προγράμματος «Ηρακλής», τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και τη βελτίωση των ισολογισμών τους.

Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα οι τράπεζες, με πρωτοβουλίες τους, να αποφύγουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και του υψηλού, διεθνώς, πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του SSM αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση της ανθεκτικότητας των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum