| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/04/2024

 

 

Ο κύβος ερρίφθη: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θέτουν επισήμως στον Ευρωπαίο Επόπτη (SSM) το θέμα του μερίσματος για τη χρήση 2023. Σταδιακά κάθε μία μεμονωμένα, υποβάλλει στην αρμόδια εποπτική διεύθυνση αίτημα για την καταβολή μερίσματος για τα κέρδη της περσινής χρήσης, της δεύτερης κατά σειράς, με θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα. Από πλευράς SSM- στον οποίον σήμερα επικεφαλής είναι η κυρία Κλαούντια Μπουχ- η επίσημη θέση αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου, με τις ελληνικές τράπεζες να αισιοδοξούν ότι το «πράσινο φως» θα δοθεί, έστω και για μειωμένα συγκριτικά με τον αρχικό στόχο τους, μερίσματα.

 

 

Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα και αποτελεί απόρροια των ανακεφαλαιοποιήσεων και όλης της περιόδου της κρίσης που πλέον ανήκει στο παρελθόν. Προ του αλησμόνητου 2008, κάθε τραπεζικός όμιλος απευθυνόταν στους μετόχους του και η μόνη έγκριση που λάμβανε ήταν από την απόφαση της γενικής συνέλευσης που επικύρωνε και το προς διανομή ποσό. Λόγω των γνωστών θεμάτων που ακολούθησαν τις ζημιογόνες χρήσεις, ένεκα υπερβολικά υψηλών προβλέψεων για ένα κυριολεκτικά «βουνό» κόκκινων δανείων, συνδυαστικά με το PSI και ότι σήμαινε αυτό για τους τραπεζικούς ισολογισμούς, το μέρισμα βγήκε από το κάδρο, για να επανέλθει μια δεκαπενταετία αργότερα και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να έχει επίσης, αποχωρήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις τράπεζες.

Αν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είχαν δώσει μέρισμα και για τη χρήση του 2022, τουλάχιστον όσες είχαν περάσει σε καθεστώς σταθερής κερδοφορίας, αυτό δεν επετράπη. Δεν υπέβαλαν καν αίτημα, ερμηνεύοντας ορθώς την περί του αντιθέτου γνώμη του Επόπτη (τότε ήταν ακόμη επικεφαλής ο Α. Ενρία). Ακόμη και οι ίδιοι οι τραπεζίτες το θεώρησαν μια λογική αντίδραση και επικεντρώθηκαν σε άλλες κινήσεις, με τη Eurobank να προχωρά πρώτη στην επαναγορά μετοχών της από το ΤΧΣ και εγκαινιάζοντας έτσι την αποεπένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες, με την Alpha να προχωρεί με την win – win στρατηγική συνεργασία με την Unicredit και την Εθνική με την Πειραιώς να ολοκληρώνουν τα δύο μεγαλύτερα από πλευράς συμμετοχής ΤΧΣ deals, ικανοποιώντας μια τεράστια δίψα ξένων funds για τις συγκεκριμένες μετοχές.

Με αβάντα τα ισχυρά αποτελέσματα του 2023 – περίπου 4,5 δισ. ευρώ – οι τράπεζες υποβάλλουν αυτές τις ημέρες το επίσημο αίτημα στον Επόπτη και για την πρόθεση αυτή έχουν ήδη ενημερώσει τους αναλυτές εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών οίκων που τις παρακολουθούν, μέσα από τα τελευταία roadshows αλλά και τις τηλεδιασκέψεις για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023. Μάλιστα, έχουν προβεί και σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το προς διανομή ποσό, αν και είναι πολύ πιθανό να χαμηλώσουν τον πήχη για την πρώτη φορά μετά από τα 15 χρόνια που ετοιμάζονται να διανείμουν μέρισμα. Σαν έναν πρώτο σχεδιασμό, η Εθνική θα ήθελε να διανείμει το 30% των κερδών του 2023, η Eurobank το 25%, η Alpha το 20% και η Πειραιώς ένα 10%.

Αν και ο Επόπτης έχει ξεκαθαρίσει ότι η έγκριση περί μερίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ο SSM θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» για ένα έστω συμβολικό μέρισμα. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένας σκεπτικισμός είναι ότι η κερδοφορία των τραπεζών είναι φυσικά μια πολύ καλή εξέλιξη, αλλά οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά (μέσα σε μια εικοσαετία) τον αναβαλλόμενο φόρο, που ως γνωστόν, αποτελεί απαίτηση και εξ αυτού δεν ισοδυναμεί με υψηλής ποιότητας εποπτικά κεφάλαια.

Με την έγκριση του Επόπτη ανά χείρας, τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών θα ζητήσουν στη συνέχεια την έγκριση των μετόχων τους, στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις που θα λάβουν χώρα κυρίως τον Ιούνιο και με την καταβολή του μερίσματος έστω και σε μικρότερα του αναμενόμενου ποσοστά, άλλο ένα κομμάτι του banking θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum