| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 05/01/2023

 

 

Στην πρώτη προς τα πάνω αναθεώρηση για το ύψος των τόκων που θα αποδώσουν στους καταθέτες τους προχωρούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.  Με τις νέες προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 3% μέχρι τον Μάρτιο, χωρίς να αποκλείεται και το 3,25% - έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,5% - οι τράπεζες προβλέπουν τελικά θα διαθέσουν ποσό άνω του 1 δις ευρώ για τόκους καταθέσεων, έναντι αρχικής πρόβλεψης 800 εκατ. ευρώ.

 

 

Βέβαια, η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα αποτυπωθεί και στα επιτόκια χορηγήσεων, ενισχύοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών, ωστόσο ο κίνδυνο επιβράδυνσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης αλλά αρρυθμιών στην αποπληρωμή δανείων είναι ορατός.

Παραμένει μεγάλη ψαλίδα

Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, όπου άρχισαν να καταγράφονται από τον περασμένο μήνα, δεν είναι ικανές για να «κλείσουν» σε σημαντικό βαθμό τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Επιπρόσθετα, τα επιτόκια καταθέσεων που προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1% αφορούν μεγάλα ποσά και προθεσμιακές άνω των 12 μηνών.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Νοέμβριο  - πριν δηλαδή τις …θυελλώδεις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτης - τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων βρίσκονταν στο 0,06% και 4,89% αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας για τις τράπεζες περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων στις 4,83 εκατοστιαίες μονάδες, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο αλλά και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον  Ιούλιο και το 3,69%

Την ίδια στιγμή, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,58%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,53 εκατοστιαίες μονάδες, 100 μονάδες βάσης υψηλότερο του Ιουλίου του 2022.

Η ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Νοέμβριο, το σταθμισμένο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στο 1,52%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,15%.

Το επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης στο 1,26%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,05%.

Αντίστοιχα, για τα δάνεια, ο  σταθμισμένος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στο 3,09%.  Ο δείκτης για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 2,88%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum