| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 18/01/2023

 

 

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αθήνα του επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία. Αύριο θα συναντηθεί με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας και φυσικά με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, τις διοικήσεις των τραπεζών και φυσικά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

 

 

Ο επικεφαλής του SSM που καταφθάνει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, μέσω Κύπρου όπου είχε τις αντίστοιχες συναντήσεις, με την ατζέντα των θεμάτων είναι μεγάλη, καθώς και το 2023 είναι χρονιά προκλήσεων για το ευρωσύστημα συνολικά, αλλά και τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, αφού οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και την ίδια στιγμή οδεύουμε σταθερά στο τέλος της χαλάρωσης για μια σειρά θεμάτων που ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 είναι και χρονιά stress test για το ευρωσύστημα.

Ετσι, μαζί με τα εύσημα για τα ισχυρά αποτελέσματα του 2022 και τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 7% (αλλά μακριά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι πέριξ του 2,5%, που αναμένεται να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες από τον Αντρέα Ενρία, θα υπάρξουν και οι συστάσεις - οδηγίες καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Μήνυμα για το νέο είδος ηθικού κινδύνου

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Süddeutsche Zeitung, ο Ιταλός επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε σε ένα νέο είδος ηθικού κινδύνου, ο οποίος, όπως τόνισε, προκλήθηκε από μεγάλα δημοσιονομικά, ρυθμιστικά και νομισματικά μέτρα που εισήχθησαν στο απόγειο της πανδημίας.

«Οι τράπεζες θεωρούσαν τότε τους εαυτούς τους μέρος της λύσης παρά μέρος του προβλήματος. Και ναι, οι τράπεζες συνέχισαν να παρέχουν στους πελάτες τους πιστώσεις. Αλλά αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υποστήριξη που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό. Τώρα αυτή η υποστήριξη έχει τελειώσει. Οι κεντρικές τράπεζες ομαλοποιούν τη νομισματική πολιτική και οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο και συνειδητοποιούν ότι η μαζική δημόσια στήριξη θα τροφοδοτούσε τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να μην έχουν ακόμη παρατηρήσει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και ότι η δημόσια υποστήριξη, εάν υπάρχει, θα είναι πολύ πιο στοχευμένη και λιγότερο σημαντική από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός

Αλλωστε, και οι αυστηρότερες οδηγίες στις οποίες προχώρησε από 1.1.2023 σηματοδοτούν το «τέλος της πανδημίας» για την εποπτεία του ευρωσυστήματος, καθώς μεταξύ άλλων διακόπτεται το δικαίωμα των τραπεζών να λαμβάνουν μικρότερες προβλέψεις, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας επανέρχονται στο 1,5%-2% υψηλότερα από το κατώτερο επίπεδο, ενώ οι ζημιές από ομολογιακούς τίτλους θα πρέπει να εμφανίζονται στο ακέραιο.

 

Οι  ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι ο «λογαριασμός» των νέων οδηγιών του SSM θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν μέσω νέων εκδόσεων, ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, πώληση στοιχείων ενεργητικού κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν θετικό πρόσημο και αυτό ήδη αποτυπώνεται στις εκθέσεις των ξένων οίκων/τραπεζών, λόγω και του ισχυρού ενδεχόμενου διανομής μερίσματος μετά από μια δεκαετία, εφόσον βέβαια ο SSM δώσει το «πράσινο φως».

Ο χρησμός της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs, βλέπει αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες, όπως ανακοινώσεις διανομής μερισμάτων – ενδεχομένως από την Εθνική και τη Eurobank το α’ τρίμηνο –πιθανές αναβαθμίσεις στο guidance εν μέσω ισχυρών μακροοικονομικών προοπτικών, κέρδη εσόδων από αυξήσεις επιτοκίων και συνεχιζόμενη πρόοδο στο μέτωπο των κεφαλαίων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση μερίσματος από Εθνική και Eurobank εκτιμά ότι θα ενισχύσει τις προοπτικές επιστροφής στα μερίσματα και για τις άλλες δύο συστημικές (στο α’ τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τους σχεδιασμούς) και θα επιβεβαιώσει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η αμερικανική τράπεζα δίνει για την Πειραιώς σύσταση buy και τιμή – στόχο 2,20 ευρώ από 1 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 39%.

Για την Εθνική Τράπεζα δίνει επίσης σύσταση buy και τιμή -στόχο τα 5,20 ευρώ από 4,20 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 29%, όπως και για την Alpha Bank με τιμή – στόχο στα 1,60 ευρώ από 1,19 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 40%. Ουδέτερη σύσταση για την Εurobank με περιθώριο ανόδου 22% και τιμή –στόχο το 1,40 από 1,04 ευρώ.

Κρίσιμη η επενδυτική βαθμίδα

Βέβαια, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ζητούμενο και για τις τράπεζες.

Αναμένεται ότι ο πρώτος οίκος που θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία ώστε να «ανέβει» το τελευταίο σκαλοπάτι για την επενδυτική βαθμίδα θα είναι η Standard & Poor’s, που τοποθετεί τις τράπεζες 3-4 μονάδες χαμηλότερα.

Η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 από το Εurobank και Εθνική προφανώς θα έχει καταλυτικό ρόλο στην πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα των τραπεζών, ωστόσο, η παράμετρος της περαιτέρω μείωσης των «κόκκινων» δανείων (εκκρεμεί λόγω Εurostat η ένταξη Sunrise 3, του Frontier 2 και του Solar στον «Ηρακλή») παραμένει κρίσιμη, υπό τον φόβο μάλιστα ότι το ράλι των επιτοκίων θα οδηγήσει σε νέα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum