| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 27/12/2022

 

 

Οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο κύκλος επιθετικής νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ασκούν σημαντικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις αποδόσεις να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

 

 

 

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, χαρακτηριστικές είναι οι αποδόσεις του γερμανικού 2ετούς ομολόγου, οι οποίες έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

 

Τόσο η επιθετική ρητορική της ΕΚΤ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όσο και οι δηλώσεις της Ιζαμπέλ Σνάμπελ και του Κλάας Κνοτ ανεβάζουν το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού.

 

Ειδικότερα, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, ανήλθε στο 2,69%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, ανήλθε στο 2,476%. Τον Οκτώβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 στο 2,532%.

 

Ανεστραμμένη καμπύλη

 

Παρατηρούμε ότι η καμπύλη των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων παραμένει «ανεστραμμένη» δίνοντας ένα ακόμα στοιχείο ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση.

 

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

 

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

 

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

 

Ελληνικό vs Ιταλικό

 

Μετά τον επιθετικό τόνο της ΕΚΤ οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, είδαν το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σημαντικά και μάλιστα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπέρασε αυτή του ελληνικού.

 

Ειδικότερα, ο ιταλικό τίτλος ξεπέρασε το 4,6% και ο ελληνικός είναι λίγο πάνω από το 4,5%

 

Τα γεράκια της ΕΚΤ

 

«Η ρητορική που ήρθε από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν κυρίως από την πλευρά των γερακιών», είπε σχολίασε στο Reuters, o Γιαν ο φον Γκέριτς, αναλυτής της Nordea και πρόσθεσε: «Αυτό σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους πωλήσεων και πολλούς ανθρώπους σε διακοπές ήταν αρκετό για να διατηρήσει την αγορά σε αυτή την κατεύθυνση».

 

Η αναστροφή της καμπύλης

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο.

 

Ένδειξη ύφεσης

 

Ένας τρόπος για να δούμε τη σημασία της καμπύλης αποδόσεων είναι να σκεφτούμε τι σημαίνει για μια τράπεζα. Η καμπύλη αποδόσεων μετρά τη διαφορά μεταξύ του κόστους χρήματος μιας τράπεζας σε σχέση με το τι θα κερδίσει δανείζοντας ή επενδύοντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα, ο δανεισμός επιβραδύνεται και το ίδιο και η οικονομική δραστηριότητα.

 

Πώς πρέπει να είναι η καμπύλη;

 

Η καμπύλη απόδοσης, η οποία απεικονίζει την απόδοση όλων των τίτλων του Δημοσίου, συνήθως κλίνει προς τα πάνω καθώς η πληρωμή αυξάνεται με τη διάρκεια. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

 

Μια ανοδική καμπύλη συνήθως σηματοδοτεί προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα, υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Μια ισοπεδωτική καμπύλη μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων και είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη.

 

Όμως τι σημαίνει μια αντίστροφη καμπύλη;

 

Οι επενδυτές παρακολουθούν τμήματα της καμπύλης αποδόσεων ως δείκτες ύφεσης, κυρίως τη διαφορά μεταξύ των τρίμηνων γραμματίων του Δημοσίου και των 10ετών γραμματίων και του τμήματος δύο έως 10 ετών (2/10).

 

Οι αντιστροφές υποδηλώνουν ότι, ενώ οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, μπορεί να ανησυχούν για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να ελέγχουν τον πληθωρισμό χωρίς να βλάπτουν την ανάπτυξη, παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι είναι σίγουροι για την επίτευξη μιας λεγόμενης «ήπιας προσγείωσης» για την οικονομία.

 

Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία

 

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να αποτελέσουν όπλο κατά του πληθωρισμού, μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για οτιδήποτε, από στεγαστικά δάνεια μέχρι δάνεια αυτοκινήτων.

 

Η καμπύλη απόδοσης επηρεάζει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

 

Όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια αναφοράς για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και εμπορικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων δανείων μικρών επιχειρήσεων και πιστωτικών καρτών, καθιστώντας το δανεισμό πιο δαπανηρό για τους καταναλωτές. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων επίσης αυξάνονται.

 

Όταν η καμπύλη αποδόσεων κλιμακώνεται, οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και να δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια. Όταν η καμπύλη είναι πιο επίπεδη, τα περιθώριά τους συμπιέζονται, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τον δανεισμό.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum