| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 01/03/2024

 

 

Σε αγαπημένο στόχο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου εξελίσσεται η Ευρώπη, καθώς σχεδόν μία στις τρεις επιθέσεις, που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως το 2023, είχε στόχο τη Γηραιά Ήπειρο. Η αναλογία αυτή, μάλιστα, αποτελεί ρεκόρ για επιθέσεις σε μία γεωγραφική περιοχή, με την Ευρώπη να συγκεντρώνει το 32% των παγκόσμιων περιστατικών και να ανεβαίνει στην πρώτη από τη δεύτερη θέση, που κατείχε το 2022.

 

 

Οι ευρωπαϊκές χώρες, που επλήγησαν περισσότερο το 2023, από τους ψηφιακούς εγκληματίες, σύμφωνα με το “2024 X-Force Threat Intelligence Index” της IBM, ήταν η Μεγάλη Ηνωμένο Βασίλειο (27%), η Γερμανία (15%), η Δανία (14%), η Πορτογαλία (11%), η Ιταλία (8%) και η Γαλλία (8%).

Σε επίπεδο κλάδου, ο βιομηχανικός κλάδος μετακινήθηκε από τη δεύτερη θέση το 2022 στην πρώτη θέση το 2023 ως ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις, αντιπροσωπεύοντας το 28% των συμβάντων.

IBM 2024 X-Force Threat Intelligence Index: Η Ευρώπη η περιοχή που στοχοποιήθηκε περισσότερο το 2023

Οι επαγγελματικές, επιχειρηματικές και καταναλωτικές υπηρεσίες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση αντιπροσωπεύοντας το 25% των περιστατικών, ενώ ακολουθούν οι χρηματοοικονομικές και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και η ενέργεια με ποσοστό 16% και 14%, αντίστοιχα.

Η Ευρώπη συνολικά αντιμετώπισε το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών στον τομέα της ενέργειας με ποσοστό 43%, καθώς και στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό τομέα με 37%.

Τι έγινε στην Ελλάδα

H ομάδα X-Force ανταποκρίθηκε - επίσης - σε διάφορες επιθέσεις σε ελληνικούς οργανισμούς, που συχνά περιλάμβαναν διαφορετικούς τύπους παραλλαγών ransomware. “Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε ό,τι αφορά τις χώρες, που δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς κατά το προηγούμενο έτος. Η πραγματικότητα αυτή επιτάσσει την ανάγκη για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας επαρκώς τις κατάλληλες αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά και τις δεξιότητες υψηλών προδιαγραφών, που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας μας και την ενίσχυση της άμυνας μας έναντι των εξελισσόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο”, σχολιάζει η ΙΒΜ.    

Τρωτά σημεία

Σε συμβάντα, που ανέλαβε η  X-Force, παρατηρήθηκε, επίσης, επίθεση τύπου BEC (Business Email Compromise). Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η X-Force παρατήρησε αύξηση 66% σε ετήσια βάση σε ότι αφορά  επιθέσεις, που προκλήθηκαν από τη χρήση έγκυρων λογαριασμών.

Τα πλέον τρωτά σημεία εισόδου για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ήταν οι λογαριασμοί χρηστών και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - με την παραβίαση έγκυρων λογαριασμών (30%) και το phishing - το ηλεκτρονικό ψάρεμα - (30%) να αποτελούν τους συχνότερους τρόπους επιθέσεων σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή.

Στην Ευρώπη, το κακόβουλο λογισμικό ήταν η πρακτική που παρατηρήθηκε περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το 44% των περιστατικών, ενώ η ίδια περιοχή δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις ransomware παγκοσμίως (26%).

Οι τρεις σημαντικότερες επιπτώσεις για τους οργανισμούς με έδρα την Ευρώπη ήταν η κλοπή λογαριασμών σε ποσοστό 28%, η εκβίαση σε ποσοστό 24% και η διαρροή δεδομένων σε ποσοστό 16%.

“Καθώς οι «βασικές αρχές ασφαλείας» δεν προκαλούν τόση αίσθηση, όσο οι επιθέσεις που σχεδιάζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό που καταλήγει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας των επιχειρήσεων είναι οι βασικές και γνωστές πρακτικές - και όχι οι νέες και άγνωστες”, σχολιάζει η IBM.

“Οι λογαριασμοί των χρηστών χρησιμοποιούνται διαρκώς στις επιθέσεις κατά των επιχειρήσεων, ζήτημα που θα επιδεινώνεται, καθώς οι παραβάτες επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσουν την τακτική τους”, προσθέτει η εταιρεία.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum