| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 31/12/2022

 

 

Δύο πετρελαιοφόρα στέλνει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron στη Βενεζουέλα, το ένα από τα οποία θα φορτώσει το πρώτο φορτίο αργού που προορίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

 

 

Την Παρασκευή, ένα ναυλωμένο τάνκερ της Chevron πλησίασε τα θαλάσσια ύδατα της νοτιοαμερικανικής χώρας για να παραλάβει ένα φορτίο αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας. Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει ένα φορτίο αραιωτικών σε μια κοινοπραξία της Chevron πρόκειται να φτάσει στη Βενεζουέλα στις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν τον περασμένο μήνα εξάμηνη άδεια στη Chevron, εξουσιοδοτώντας την να αναλάβει διευρυμένο ρόλο σε τέσσερις κοινοπραξίες πετρελαίου της Βενεζουέλας που παράγουν, επεξεργάζονται και εξάγουν πετρέλαιο και να μεταφέρει το πετρέλαιό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άδεια των ΗΠΑ θα ανοίξει εκ νέου τις ροές πετρελαίου που είχαν κλείσει από τις κυρώσεις των ΗΠΑ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η άδεια ήταν ένα από τα πρώτα βήματα της Ουάσιγκτον για χαλάρωση των κυρώσεων ως κίνητρο για τη Βενεζουέλα να συνεργαστεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2023.

Εκπρόσωπος της Chevron αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την πολιτική της μη συζήτησης εμπορικών θεμάτων, ενώ και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA δεν προέβη επίσης σε σχολιασμό.

Όπως γράφει πάντα το Reuters, oι αναλυτές τόνισαν ότι οι νέες ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το έδαφος για πρόσθετες παραχωρήσεις από μέρους τόσο του αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο όσο και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η υπ’ αριθμόν 2 αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Chevron θα μπορούσε να επιστρέψει σε έναν ιστορικό ρόλο στην παραγωγή και επεξεργασία πετρελαίου της Βενεζουέλας με την πάροδο του χρόνου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

«Το κύριο σενάριο είναι να περιμένουμε ότι η άδεια θα γίνει πιο ευέλικτη καθώς προχωρούν οι πολιτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Francisco Monaldi, ειδικός θεμάτων ενέργειας στη Λατινική Αμερική στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να ακολουθούν μια στρατηγική με ‘’καρότα’’ στη σειρά: Μαδούρο θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα βήματα της διαπραγμάτευσης».

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι η περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να έρθει με την επαναφορά των αποκλεισμένων πολιτικών υποψηφίων και εκλογικών παρατηρητών.

Το πρώτο φορτίο για τις Ηπα

Το δεξαμενόπλοιο Caribbean Voyager με σημαία Μπαχάμες πρόκειται να φορτώσει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας για εξαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ημέρες, ενώ το UACC Eagle με σημαία Νήσων Μάρσαλ πλέει στο πετρελαϊκό λιμάνι Jose της Βενεζουέλας για να εκφορτώσει νάφθα για την κοινοπραξία Petropiar, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv Eikon.

Τα φορτία είναι τα πρώτα υπό την άδεια του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο που επιτρέπει στη Chevron να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως εξουσιοδοτήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου να λαμβάνουν αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας για να ανακτήσουν το εκκρεμές χρέος, ήρε επίσης τις ατομικές κυρώσεις σε ορισμένους Βενεζουελάνους και άφησε ελεύθερους συγγενείς της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας που είχαν καταδικαστεί για κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum