| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 24/05/2023

 

 

Στο χρηματιστηριακό ράλι της Ελλάδας εστιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το οποίο αποφαίνεται ότι η χώρα σιγά – σιγά «πετάει» την ταμπέλα του «προβληματικού παιδιού της Ευρώπης».

 

 

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια ανεπάντεχα μεγάλη νίκη, το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε ένα ξέφρενο ράλι.

«Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, στις οποίες η Ν.Δ. πρόκειται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, εφόσον καταφέρει και πάλι να λάβει άνω του 40% των ψήφων» εξηγεί στη συνέχεια το CNBC.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η άνοδος του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα, όταν και ενισχύθηκε έως και 7%. Μικρά κέρδη εμφάνισε και την Τρίτη, παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Η ισχυρή ανοδική κίνηση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και στερείται βάθους, εξηγεί ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management.

Από τις αρχές του 2023, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έχει καταγράψει ράλι σχεδόν 30%, ενώ μέσα στο προηγούμενο 12μηνο η σωρευτική άνοδος ξεπερνά το 40%.

«Η κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις» σημειώνει ο κ. Λαγαριάς, ο οποίος αναφέρει ότι οι επενδυτές προσδοκούν πλέον ένα είδος σταθερότητας, χάρη στην άνετη πλειοψηφία της Ν.Δ.

Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι μιλούν στο CNBC, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε αρκετά πράγματα μέσα στην τελευταία 4ετίας.

Πρωτίστως, έκανε σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της γραφειοκρατίας σε πολλά πεδία, όπως η φορολογία. Επίσης, σε οικονομικό πεδίο, περιορίσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ, αποπλήρωσε πρόωρα το ΔΝΤ, αύξησε την απασχόληση κ.α.

Το 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,9%, αρκετά άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης (3,5%), ενώ για το 2023 η κεντρική τράπεζα περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, παρατηρεί το CNBC, η απόκλιση μεταξύ του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας και του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24ετών.

Και μην ξεχνάμε ότι η χώρα περιμένει την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τα κατηγορία «σκουπίδια» στην επενδυτική βαθμίδα

Αυτές οι εξελίξεις, όπως αναφέρει ο Κώστας Κοντάκης της Piraeus Asset Management, αποδεικνύουν ότι «η επιτυχής εφαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής, με την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, έχει προσελκύσει την προσοχή διεθνών επενδυτών και έχει μειώσει το ρίσκο γύρω από τα ελληνικά assets».

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, δε, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εξακολουθουν να έχουν discount 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενόσω οι προοπτικές ανάπτυξης είναι υψηλές και τα εταιρικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από υγεία.

Το επόμενο βήμα, σημειώνει ο κ. Κοντάκης, -αν και όχι τόσο άμεσο- είναι η αναβάθμιση του ΧΑ από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη αγορά. «Αυτό χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της ελεύθερης διασποράς, η προσέλκυση μεγαλύτερων εταιρειών και η άνοδος των όγκων συναλλαγών»

Ο κ. Λαγαριάς, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι η Ν.Δ. έχει πετύχει την αλλαγή της αντίληψης των ξένων για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Το ακριβώς αντίθετο. Έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων».

Εάν καταφέρει να επανεκλεγεί, υποστηρίζει ο Πάολο Πιτσιόλι της ING Bank, o κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την εφαρμογή της ίδιας ατζέντας. Η πολιτική σταθερότητα, επίσης, θα λειτουργήσει θετικά για τον προϋπολογισμό της χώρας. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Πιτσιόλι δεν παραλείπει να αναφερθεί στον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στα διαθέσιμα εισοδήματα και στην ιδιωτική κατανάλωση.

«Οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις και η άνοδος των ελληνικών μετοχών θα αποδειχθούν βιώσιμες, μόνο εφόσον η ελληνική ανάπτυξη δεν προκαλέσει απογοήτευση» κατέληξε.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum