| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 10/01/2023

 

 

Για ένα δύσκολο 2023 προετοιμάζεται η γερμανική Commerzbank, με τον πληθωρισμό να φρενάρει την ανάπτυξη.

 

 

Το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον που επηρεάζει τόσο το κόστος όσο και την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας… Ωστόσο, δεν είναι όλα ζοφερά…

Οικονομία: Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσε μόλις στο 3,5% τον Δεκέμβριο. Παρά τα ισχυρά στοιχεία, αναμένεται μια (ήπια) ύφεση στις ΗΠΑ και στη ζώνη του ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επειδή τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι υψηλότερα από τα μακρά επιτόκια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης ύφεσης – ειδικά από τη στιγμή που οι ευαίσθητες στους τόκους κατασκευές αποδυναμώνονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Πληθωρισμός: Πρώτα τα άσχημα νέα. Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε περαιτέρω στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο από 5,0% σε 5,2%. Ωστόσο, ο ΔΤΚ μειώθηκε από 10,1% σε 9,2% τον Δεκέμβριο λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους. Περαιτέρω, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί, παρά τον επίμονα υψηλό δομικό πληθωρισμό – κυρίως λόγω της ενέργειας, αλλά και λόγω του φρένου στις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Κεντρικές τράπεζες: Οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στην πτώση του πληθωρισμού φέτος. Τελικά, αυτό θα κάνουν τα πολλά «περιστέρια» στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η ΕΚΤ θα τερματίσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων την άνοιξη, με επιτόκιο καταθέσεων 3,25% (σήμερα: 2,0%). Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανό να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο τέλος του τρέχοντος έτους – επίσης επειδή μάλλον το αύξησε πολύ πιο απότομα εκ των προτέρων, έως και 5,25%.

Χρηματοοικονομικές αγορές: Μέχρι το τέλος του έτους, η απόδοση των δεκαετών ομοσπονδιακών ομολόγων είχε αυξηθεί σχεδόν στο 2,6%. Ωστόσο, η πτώση του πληθωρισμού και το αναμενόμενο τέλος της διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν ξανά αργότερα φέτος. Το 2023 θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια καλή χρονιά για τις μετοχές.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum