| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 26/01/2023

 

 

Αν μη τι άλλο, υπήρξε μεγάλη ευθυμία στο Διαδίκτυο, την περασμένη εβδομάδα, στο άκουσμα της είδησης πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  ανακοίνωσε τη σύλληψη του ιδρυτή του ανταλλακτηρίου Bitzlato για… ξέπλυμα.

 

 

Δυσπρόφερτο, άγνωστο και χωρίς να έχει σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ψάρια (όπως η Binance) που γίνονται πρωτοσέλιδα. Το γεγονός ότι το Bitcoin συνέχισε την ανοδική πορεία του πέραν των 21.000 δολαρίων φάνηκε να το επιβεβαιώνει. Αλλά, αν μείνουμε σε αυτή την… άποψη, θα χάσουμε τη «μεγάλη» εικόνα.  Τις πρώτες εβδομάδες του 2023, οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν πολλά. 

Στις 3 Ιανουαρίου, μια κοινή δήλωση των ρυθμιστικών αρχών των τραπεζών των ΗΠΑ προειδοποίησε για κινδύνους που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα και έχουν εισχωρήσει στο σύστημα. 

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα ένας διακανονισμός 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την Coinbase Global Inc. για πλημμελείς εσωτερικούς ελέγχους, μια αγωγή κατά των Gemini των δίδυμων Winklevoss και του brokerage Genesis για πώληση μη εγγεγραμμένων τίτλων, αλλά και ένας διακανονισμός 45 εκατομμυρίων δολαρίων με την πλατφόρμα δανεισμού Nexo (η οποία έχει σταματήσει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ). Οι δικαστικές κλητεύσεις ίπτανται….

Οι τροχοί της δικαιοσύνης μέχρι τώρα γύριζαν αργά -η καταγγελία Gemini και Genesis καθυστέρησε πολύ για τους πελάτες που αγωνίζονται να πάρουν πίσω 900 εκατομμύρια δολάρια- αλλά πλέον επιταχύνονται. 

Ρυθμιστικές αρχές όπως η SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) αισθάνονται δικαιωμένες από τα γεγονότα του περασμένου έτους, τα οποία είδαν μια εκτεταμένη απώλεια πίστης στα κρυπτονομίσματα. Η κατάρρευση του FTX έδειξε τις αστοχίες του κλάδου αλλά και τα οφέλη μιας σκληρής ρυθμιστικής γραμμής, όπως όταν η SEC παρενέβη παρασκηνιακά το 2021 για να αποτρέψει την Coinbase να λανσάρει το δικό της προϊόν κρυπτοδανεισμού. Όπως είπε ένας αξιωματούχος πέρυσι, ο «διάδρομος μικραίνει» για τις απείθαρχες πλατφόρμες.

Μπορεί να γίνεται πολλή συζήτηση για το εάν τα κρυπτογραφικά tokens μοιάζουν περισσότερο με τίτλους, εμπορεύματα, σκιώδη τραπεζική ή τζόγο, αλλά το μείζον ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι τα προβλήματα των κρυπτονομισμάτων δεν θα εγχυθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Παρότι οι κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί για να αποτρέψουν «στιγμές Lehman Brothers» αντιμετωπίζουν διαδικαστικές καθυστερήσεις και ντροπιαστικές αποκαλύψεις, π.χ. FTX, οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν ενεργά την έκθεση των τραπεζών στην κρυπτογράφηση ως δείκτη κινδύνου. Η Silvergate Capital Corp., ήδη συντετριμμένη από την έκθεσή της στο FTX, φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα.

Η δράση κατά της Bitzlato αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας, με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επικαλείται ανεπαρκείς ελέγχους του ανταλλακτηρίου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τις «ουσιώδεις» συναλλαγές με πελάτες στις ΗΠΑ.

Κάποιοι φοβούνται την υπέρβαση. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι αντιπαραγωγικό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω από τα ψηφιακά στοιχεία, αντί να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να τα αφήσουμε να «καούν». Είναι αλήθεια ότι η κρυπτογράφηση είναι γεμάτη δραστηριότητα που είναι περισσότερο τζόγος, παρά επένδυση. Και είναι κάπως απογοητευτικό να βλέπεις ότι όσοι βρίσκονται στο επίκεντρο της κατάρρευσης του περασμένου έτους έχουν ήδη στο μυαλό τους την εξαγορά, από το Three Arrows Capital έως το FTX.

Αλλά το ξέπλυμα χρήματος, η απάτη, η χειραγώγηση της αγοράς και η φοροδιαφυγή δεν είναι κίνδυνοι που απλώς διορθώνονται. Όπως τόνισε ο Fabio Panetta της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι το κόστος για την κοινωνία των μη ελεγχόμενων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλό και απαιτεί περισσότερη δράση. Η καταστολή προφανώς μόλις ξεκινά. όσοι θέλουν να βουτήξουν ξανά στην κρυπτογράφηση, θα πρέπει να το σημειώσουν, γιατί η κατάρρευση έρχεται…

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum