| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 12/04/2024

 

 

Στην κυβέρνηση ανακάλυψαν ότι υπάρχουν εκτός από εταιρείες και ρυθμίσεις «ζόμπι». Ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο, οι οποίες είχαν χαθεί λόγω μιας εξαιρετικά αυστηρής, στα όρια του ανεφάρμοστου, ρύθμισης της τρόικας που οδηγούσε στην απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση που καθυστερούσε ο οφειλέτης έστω και μία ημέρα την πληρωμή ή την υποβολή οποιουδήποτε εγγράφου που σχετίζεται με χρέος.

 

 

Ως εκ τούτου δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη κατάσταση. Κάποιοι προϊστάμενοι Εφοριών άφηναν ανοιχτές για το σύστημα τις ρυθμίσεις και οι υπόχρεοι εφόσον το ήθελαν πλήρωναν – άγνωστο πού – τις δόσεις τους. Και κάποιοι που τις έκλειναν. Επειδή και τα δύο ήταν προβλήματα, επέλεξαν να ανοίξουν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για να ξαναμπούν όσοι το επιθυμούν, πληρώνοντας τις εκκρεμείς δόσεις.

Το θέμα ωστόσο που ανοίγει είναι ευρύτερο και έχει σχέση και με άλλα θέματα που αφορούν τις ρυθμίσεις και έχουν επίσης κλειδώσει επί τρόικας. Για παράδειγμα, το θέμα του επιτοκίου των πάγιων ρυθμίσεων των 24 έως 48 δόσεων κινείται στα όρια του παραλόγου.

Η σχετική διάταξη προβλέπει το εξωφρενικό – άγνωστο ποιο μυαλό το εμπνεύστηκε – το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων να συνδέεται ευθέως με το επιτόκιο των δανείων. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για οφειλές έως 12 δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, που χορηγούνται από τις ελληνικές τράπεζες, με επιπλέον χρέωση 0,25%.

Αν επιλέξει ο οφειλέτης περισσότερες δόσεις, τότε αυτόματα η επιβάρυνση φτάνει το +1,5%. Αν χάσει τη ρύθμιση και αργότερα επιστρέψει σε αυτήν, τότε επιβαρύνεται με ακόμα 1,5% επί του προηγούμενου επιτοκίου.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, το τρέχον ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο έως 12 δόσεις φτάνει σήμερα στο 6,68%. Στις υπόλοιπες διάρκειες των πάγιων ρυθμίσεων, από 13 έως 48 μηνιαίες δόσεις, το ετήσιο επιτόκιο φτάνει το 8,18%! Αν χάσει ο οφειλέτης τη ρύθμιση και επιστρέψει, τότε το επιτόκιο γίνεται 9,68%! Ούτε καταναλωτικό δάνειο να ήταν.

Βάζουμε δηλαδή υπερχρεωμένους πολίτες, λέγοντας ότι τους βοηθάμε, να αποπληρώνουν με σχεδόν διψήφια επιτόκια. Και ύστερα απορούμε γιατί χάνουν τις ρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια είναι μικρότερο. Φτάνει το 6,87%. Συμφέρει μια επιχείρηση να πάρει δάνειο και να αποπληρώσει το Δημόσιο από το να περιμένει αενάως για μια ρύθμιση του κράτους, την οποία θα πρέπει και να αποπληρώσει πανάκριβα.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο, παρά την άνοδο των επιτοκίων, καταφέρνει και δανείζεται με εξαιρετικά για την εποχή επιτόκια, κάτω από το 4%. Κι όμως, συνεχίζει να «δανείζει» τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσκολία με διπλάσια σχεδόν επιτόκια…

Νίκος Φιλιππίδης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum