| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 25/01/2023

 

 

Εντείνουν τις κινήσεις τους στο μέτωπο της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων τα funds που έχουν εμπλακεί στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή, δρομολογώντας νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για ανακτήσεις οφειλών.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, στο πλαίσιο αυτό η doValue δρομολογεί δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων (project Heliopolis και Suez), λογιστικής αξίας 400 και 200 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 800 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το χαρτοφυλάκιο Heliopolis περιλαμβάνει οφειλές στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων, που οφείλονται από 7.000 οφειλέτες, ενώ το χαρτοφυλάκιο Suez, περιλαμβάνει οφειλές 2.000 δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και εξυπηρετούν την ρύθμιση που έχουν πετύχει δικαστικά. Και τα δύο χαρτοφυλάκια προέρχονται από τις τιτλοποιήσεις Cairo I και II και οι δεσμευτικές προσφορές από τους επενδυτές που έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία αναμένονται έως τα τέλη του α’ τριμήνου.

Έχουν προηγηθεί παρόμοιες συναλλαγές όπως το χαρτοφυλάκιο Tethys με ξενοδοχειακά δάνεια συνολικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ που μεταβίβασε η Intrum, το χαρτοφυλάκιο Souk (αξίας 2,6 δισ. ευρώ) και το χαρτοφυλάκιο Virgo (αξίας 900 εκατ. ευρώ) που μεταβίβασε η doValue στην Intrum και το Eos Group αντίστοιχα. Παρόμοια συναλλαγή ήταν η πώληση από την Davidson Kempner στην Brook Lane τμήματος του χαρτοφυλακίου Galaxy, καθώς και η εξαγορά από την Intrum του 60% του χαρτοφυλακίου Earth που είχε πουληθεί το 2018 από την Εθνική Τράπεζα στην Carval.

Οι συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά, όπως ονομάζεται η διαδικασία επαναπώλησης δανείων που έχουν ήδη πουληθεί μια φορά από τις τράπεζες, αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στο 2023, καθώς εντατικοποιούνται οι προσπάθειες επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων που έχουν αναληφθεί για τα τιτλοποιημένα δάνεια του Ηρακλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί σε funds το 30%-35% των δανείων που θα «πρασινίσει» είτε θα πωληθεί πίσω σε τράπεζες, είτε θα πωληθεί σε άλλα funds ή θα τιτλοποιηθεί εκ νέου, διευρύνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες ακόμη και για τις ίδιες τις τράπεζες, που από πωλητές θα μετατραπούν σε επενδυτές των ομολογιακών τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των νέων τιτλοποιήσεων.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιστροφή χαρτοφυλακίων στις τράπεζες, διαδικασία που απαιτεί την εξυγίανση αυτών των δανείων και την τήρηση των συμφωνηθέντων ρυθμίσεων από τους οφειλέτες τους για δύο συνεχή χρόνια. Αυτό προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, προκειμένου τα δάνεια αυτά να χαρακτηριστούν εκ νέου ενήμερα και να μπορέσουν να πουληθούν ξανά πίσω, όχι στην τράπεζα που τα μεταβίβασε, αλλά σε μια άλλη τράπεζα.

Ωφελημένοι μέσα από την διαδικασία αυτή θα είναι τόσο το funds που θα ενισχύσουν τις ανακτήσεις από τα τιτλοποιημένα δάνεια, όσο και η τράπεζα που θα τα αγοράσει ενισχύοντας έτσι το ενήμερο χαρτοφυλάκιό της, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους οφειλέτες αυτούς να επανενταχθούν «καθαροί» στο τραπεζικό σύστημα. Αν και τα στοιχεία τους θα παραμείνουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, η τήρηση της «διετούς κανονικότητας» λύνει τα χέρια των τραπεζών να επαναξιολογήσουν τους οφειλέτες αυτούς και εφόσον πληρούν και τα άλλα χαρακτηριστικά προς δανειοδότηση να μπορέσουν να επαναχρηματοδοτηθούν. Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό τόσο για τα νοικοκυρά όσο και για εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που λόγω του ότι βαρύνονται με κακή συναλλακτική συμπεριφορά είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας λαθών του παρελθόντος.

Παράλληλα, η επιστροφή τους στο τραπεζικό σύστημα θα επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο σε μια περίοδο που η μεγέθυνση του υγιούς ισολογισμού τους αποτελεί το ζητούμενο για την ενίσχυση της βασικής πηγής εσόδων τους, δηλαδή των εσόδων από τόκους και την επιστροφή τους σε μόνιμη κερδοφορία. Ήδη πριν από μερικές μέρες η Cepal ολοκλήρωσε μια συναλλαγή πώλησης επιχειρηματικών δανείων 30 εκατ. ευρώ με αγοραστή την Optima (project Rebound), ενώ εντός του 2023 αναμένονται ανάλογες νέες συναλλαγές πολύ μεγαλύτερης αξίας.

Οι επανατιτλοποιήσεις ήδη τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν ακόμη κάνουν την «εμφάνισή» τους στην ελληνική αγορά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγάλα funds που έχουν επενδύσει στην αγορά των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν τις πρώτες τέτοιες συναλλαγές έως τα τέλη του 2023. Αντικείμενο θα είναι επίσης ενήμερα δάνεια, τα οποία δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει την διετία της κανονικής αποπληρωμής έτσι ώστε να επιστρέψουν υγιή στις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια που όμως έχουν ρυθμιστεί και έτσι μπορούν να τιτλοποιηθούν, εκδίδοντας ένα τίτλο υψηλής εξασφάλισης (senior note), στον οποίο μπορούν να επενδύσουν π.χ. οι τράπεζες ή άλλα funds.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum