| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 09/01/2023

 

 

Η αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» τα επόμενα τρίμηνα, αλλά οι πραγματικοί μισθοί εξακολουθούν να είναι πιθανό να μειωθούν λόγω του ραγδαίου πληθωρισμού, αναφέρει το Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

 

Μια ιστορική άνοδος του πληθωρισμού έχει διαβρώσει τα πραγματικά εισοδήματα τα τελευταία δύο χρόνια και οι επιχειρήσεις αρχίζουν επιτέλους να προσαρμόζουν τους μισθούς, οδηγώντας σε ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να διαιωνιστεί εάν ο καθορισμός των μισθών προσαρμοστεί σε πιο μόνιμη βάση.

«Η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», καταλήγει το άρθρο που γράφτηκε από οικονομολόγους της ΕΚΤ.

«Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού».

Πιέσεις και ανησυχίες

Ωστόσο, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν πτωτική πίεση στην αύξηση των μισθών πέρα ​​από το εγγύς μέλλον, υποστήριξαν οι οικονομολόγοι.

Εν τούτοις οι αναλυτές της ΕΚΤ, υποβαθμίζουν τις ανησυχίες για τους μισθούς, υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από την ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών.

«Οι πραγματικοί μισθοί των καταναλωτών είναι πλέον σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία και είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες», καταλήγει η ΕΚΤ στο άρθρο της.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα συνδικάτα να απαιτήσουν υψηλότερες αυξήσεις μισθών στους επερχόμενους γύρους διαπραγματεύσεων, ειδικά σε τομείς με χαμηλότερους μισθούς».

«Πονοκέφαλος» για την Λαγκάρντ

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πρόσφατα ότι οι μισθοί πιθανότατα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί και η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει ώστε αυτό να μην προς τα πάνω τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», ανέφερε το Σάββατο η κροατική εφημερίδα Jutarnji list, σύμφωνα με την Λαγκάρντ. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum