| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 26/12/2022

 

 

Μετά από δύο χρόνια που η πανδημία διαμόρφωνε το άμεσο μέλλον, κύριο μοχλός τώρα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

 

Τους επόμενους μήνες ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπος με αυτή την απρόβλεπτη κατάσταση από τον αντίκτυπο του πολέμου.

 

Απόρροια αυτού άλλωστε είναι ο αγώνας για τον έλεγχο του πληθωρισμού, το χάος στις αγορές ενέργειας και η αβέβαιη μεταπανδημική πορεία της Κίνας.

 

Δείτε τα δέκα θέματα οικονομικής φύσεως που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και το 2023 σύμφωνα με τον Economist.

 

Όλα τα μάτια στραμμένα στην Ουκρανία

 

Οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, η οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις τροφίμων – όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τους επόμενους μήνες. Η ταχεία πρόοδος της Ουκρανίας θα μπορούσε να απειλήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο η έκβαση ακόμη είναι αβέβαιη. Ωστόσο είναι πιθανό η Ρωσία να προσπαθήσει να παρατείνει τη σύγκρουση με την ελπίδα ότι η έλλειψη ενέργειας και οι πολιτικές αλλαγές στην Αμερική να υπονομεύσουν τη στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.

 

Προβλέπεται ύφεση

 

Οι μεγάλες οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια για να καταπνίξουν τον πληθωρισμό, ως επακόλουθο της πανδημίας. Η ύφεση της Αμερικής θα είναι σχετικά ήπια- η ευρωπαϊκή θα είναι πιο βίαιη. Ο «πόνος» θα είναι παγκόσμιος, καθώς το ισχυρό δολάριο πλήττει τις φτωχές χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων.

 

Το κλίμα έχει μια ασημένια επένδυση

 

Καθώς οι χώρες σπεύδουν να διασφαλίσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, επιστρέφουν στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Αλλά μεσοπρόθεσμα ο πόλεμος θα επιταχύνει τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στους υδρογονάνθρακες που προμηθεύονται οι απολυταρχικοί. Εκτός από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, θα επωφεληθούν επίσης η πυρηνική ενέργεια και το υδρογόνο.

 

Κορυφαία Κίνα; Κάποια στιγμή τον Απρίλιο ο πληθυσμός της Κίνας θα ξεπεραστεί από τον πληθυσμό της Ινδίας, με περίπου 1,43 δισ. άτομα. Με τον πληθυσμό της Κίνας να μειώνεται και την οικονομία της να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, αναμένετε πολλές συζητήσεις για το αν η Κίνα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Η βραδύτερη ανάπτυξη σημαίνει ότι η οικονομία της μπορεί να μην ξεπεράσει ποτέ σε μέγεθος την αμερικανική.

Διαιρεμένη Αμερική

 

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικάνοι τα πήγαν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν στις ενδιάμεσες εκλογές, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαιρέσεις σχετικά με την άμβλωση, τα όπλα και άλλα καυτά ζητήματα συνεχίζουν να διευρύνονται μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η επίσημη είσοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα του 2024 θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

 

Σημεία ανάφλεξης

 

Την ίδια ώρα η έντονη εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων αλλού. Με τη Ρωσία αφηρημένη, ενδεχομένως να ξεσπάσουν κι άλλες συγκρούσεις χωρίς να το περιμένουμε. Παραδείγματος χάριν η Κίνα μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη στιγμή για να κάνει μια κίνηση στην Ταϊβάν. Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν στα Ιμαλάια. Μάλιστα ο Economist αναφέρει και την ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου. 

 

Μεταβαλλόμενες συμμαχίες

 

Εν μέσω γεωπολιτικών μετατοπίσεων, οι συμμαχίες μπορεί να αλλάξουν. Το ΝΑΤΟ θα υποδεχθεί δύο νέα μέλη. Εκτός αυτού όμως θα ενταχθεί η Σαουδική Αραβία στις «Συμφωνίες του Αβραάμ», το οποίο θεωρείται και αναδυόμενο μπλοκ;

 

Άλλες ομάδες αυξανόμενης σημασίας περιλαμβάνουν το Quad και το aukus (δύο αμερικάνικες λέσχες που προορίζονται να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας) καθώς και το i2u2 , το οποίο είναι ένα φόρουμ βιωσιμότητας που συνδέει την Ινδία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο τουρισμός εκδικείται

 

Καθώς οι ταξιδιώτες επιδίδονται σε «εκδικητικό» τουρισμό μετά το λουκέτο, οι δαπάνες των ταξιδιωτών θα ανακτήσουν σχεδόν το επίπεδο του 2019 των 1,4 τρισ. δολαρίων, αλλά μόνο επειδή ο πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές. Ο πραγματικός αριθμός των διεθνών τουριστικών ταξιδιών, στα 1,6 δισ. ευρώ, θα εξακολουθεί να είναι στο προ πανδημίας επίπεδο των 1,8 δισ. ευρώ το 2019. Τα επαγγελματικά ταξίδια θα παραμείνουν αδύναμα, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος.

 

Έλεγχος του Metaverse

 

Θα πιάσει τόπο η ιδέα της εργασίας και του παιχνιδιού σε εικονικούς κόσμους πέρα από τα βιντεοπαιχνίδια; Το 2023 θα δοθούν κάποιες απαντήσεις, καθώς η Apple θα λανσάρει το πρώτο της headset και η Meta θα αποφασίσει αν θα αλλάξει τη στρατηγική της, καθώς η τιμή της μετοχής της παραπαίει. Εν τω μεταξύ, μια λιγότερο περίπλοκη και πιο άμεσα χρήσιμη αλλαγή μπορεί να είναι η άνοδος των “passkeys” που θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης

 

Νέα χρονιά, νέα ορολογία

 

Δεν έχετε ακούσει ποτέ για το passkey; Μη φοβάστε, καθώς μέσα στο νέο έτος θα χρειαστεί να μάθετε κι άλλες πολλές τέτοιες ορολογίες. Τα nimbys είναι out και τα yimbys in- τα κρυπτονομίσματα είναι uncool και η μετα-κβαντική κρυπτογραφία είναι hot. 

 

Πηγή: The Economist, Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum